Liška (SZ): Kalouskova DPH chudým vezme a rozpočtu nepřidá

08.09.2011 17:24

Strana zelených nesouhlasí s vládním návrhem úprav daně z přidané hodnoty.

Liška (SZ): Kalouskova DPH chudým vezme a rozpočtu nepřidá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

„Návrh z pera ministra Miroslava Kalouska odporuje evropským zvyklostem, nepřijatelným způsobem zatěžuje nízkopříjmové skupiny obyvatel a v neposlední řadě rezignuje na motivační rozlišení prospěšné a škodlivé spotřeby. Zelení nabízejí promyšlenější změny v DPH a ne tento daňový experiment," říká předseda Strany zelených Ondřej Liška.

„Financovat důchodovou reformu zdaněním zejména těch chudších je hrubou chybou. Rozumná vláda musí při úpravě daní myslet nejen na jejich výnos, ale také na sociální, environmentální a kulturní dopady," říká vedoucí hospodářské sekce Strany zelených Jiří Čáslavka.

Strana zelených proto prosazuje dvě sazby, mezi nimiž by měl být rozestup alespoň 15 % , aby mohl stát motivovat ke spotřebě, která zatěžuje životní prostředí nebo zdraví občanů co nejméně. Dostatečně velký rozdíl v sazbách také umožňuje lepší přístup ke zboží denní potřeby lidem s nízkými příjmy.

„Navrhujeme také možnost vybrané položky a služby od DPH osvobodit, např. knihy, tiskoviny, kulturní akce, knihovnictví a veřejnou dopravu. Naopak v současnosti osvobozené finanční a pojišťovací služby nebo sázky a loterie navrhujeme z důvodu kompenzace příjmů rozpočtu přeřadit do základní sazby. U zdanění finančních a pojišťovacích služeb by měla Česká republika na evropské úrovni bojovat za jejich zdanění v rámci celé EU," říká člen předsednictva zelených Matěj Stropnický.

„Návrh vlády povede ke zvýšení sociálních rozdílů a může v budoucnu vést k vyššímu sociálnímu napětí ve společnosti. Snad i pan Kalousek ví, že na potraviny a léky vydávají chudší domácnosti relativně více, tudíž nižší sazba DPH u těchto položek má i sociální funkci," dodává Ondřej Liška.

Více:
Necháme padnout vládu, ozvalo se z VV. Jde o rozpočet

##PROFIL 198##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…