Liška (SZ): Uhlíková daň - domácnosti si připlatí a velké podniky budou kouřit levně dál

14.02.2012 18:36

Uhlíková daň, kterou připravuje vláda, může přispět k ochraně klimatu i ke zlepšení stavu ovzduší. Bohužel bez ekologické daňové reformy a kompenzací povede tento izolovaný návrh k sociálním otřesům, a to zejména u nízkopříjmových domácností závislých na lokálním vytápění.

Liška (SZ): Uhlíková daň - domácnosti si připlatí a velké podniky budou kouřit levně dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Zásadním problémem je, že do návrhu uhlíkové daně nejsou zahrnuty elektrárny, teplárny a velké firmy, které jsou největšími znečišťovateli ovzduší v České republice.

„Je obrovským paradoxem dnešních dnů, že na jedné straně ministr Tomáš Chalupa s pompou spouští pilotní projekt dotací pro kotle na uhlí (1) a ministr Miroslav Kalousek ze stejné vlády chystá masivní zdražení tohoto paliva, ale jen pro domácnosti. Kouřící komíny tak přijdou domácnosti v důsledku uhlíkové daně hodně draho,“ říká Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

„Situace připomíná dobu před několika lety, kdy byly podporovány elektrické přímotopy. Vzápětí přišel nárůst cen elektřiny pro domácnosti a všichni, kteří si přímotop pořídili, toho litovali,“ říká předseda krajské organizace SZ v Moravskoslezském kraji a člen Předsednictva Strany zelených Ladislav Vrchovský.

„Strana zelených navrhuje, aby v sobě uhlíková daň zahrnula i principy ekologické daňové reformy tak, aby existovaly ekonomické stimuly pro změnu vstupního paliva z uhlí na obnovitelné zdroje. Stát by měl také okamžitě ukončit podporu hloupého dotačního programu ministra Chalupy“ říká Ondřej Mirovský, člen předsednictva zelených.

Ekologickou daňovou reformou je možné snížit některé současné daně a stanovit nové daně ze znečištění nebo čerpání přírodních zdrojů, čímž budeme motivovat k zdravější a šetrnější spotřebě. Přitom platí důsledné pravidlo: na každou nově vybranou korunu musí připadat koruna jiné daně, která se škrtne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…