Mach (Svobodní): Korupce vyrůstá z dotací, zrušme je

17.05.2012 11:20

Strana svobodných občanů je přesvědčena, že dotace jsou zlo, jsou živnou půdou pro korupci, zvyšují byrokracii a jejich rozmach zastavuje hospodářský růst. Svobodní jsou pro kompletní zrušení dotací na krajské, obecní i státní úrovni.

Mach (Svobodní): Korupce vyrůstá z dotací, zrušme je
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Petr Mach

Obce a kraje se nemají pouštět do podnikání a pokřivovat trh tím, že jedné firmě dotace dají a jiné ne. To se týká i nemocnic, které mají mít standardní příjmy z tržeb od zákazníků či jejich pojišťoven a ne dotace rozdělované na základě libovůle politiků.

Svobodní prosazují, aby se kraje a obce spoléhaly především na své vlastní daňové příjmy, místo aby všechny daně vybíral stát a jejich část pak byla přes Brusel a ministerstva přerozdělována formou nespravedlivých dotací. Svobodní např. prosazuji, aby daň z příjmů právnických osob byla podobně jako ve Švýcarsku rozdělena na státní a krajskou sazbu. Státní odvod ze mzdy placený dnes ve výši 6,5 % by se zas transformoval na obecní daň z příjmu. Kraje i obce by měly právo vlastní sazbu snižovat a byly by vystaveny vzájemné daňové konkurenci. Kraje a obce by se zodpovídaly svým voličům, pokud jde o výši zdanění ve prospěch kraje a obce.

Pokud by nad rámec vlastních daní měly obce a kraje doplňkové příjmy ze státního rozpočtu, musí být rozdělovány na základě objektivních a férových kritérií, jako je počet obyvatel či rozloha, a ne podle principu "tomu dáme, tomu ne".

Kandidáti Svobodných budou hájit tyto principy v podzimních krajských volbách.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mach

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.