Marksová-Tominová (ČSSD): V Praze na zdi Pinkasovy synagogy je napsáno 77 297 jmen

24.11.2011 11:14

Sociální demokracie byla jednou z mála evropských politických sil, která se snažila nástupu fašismu zabránit a bojovala proti němu i po vypuknutí války.

Marksová-Tominová (ČSSD): V Praze na zdi Pinkasovy synagogy je napsáno 77 297 jmen
Foto: Archiv
Popisek: Jména českých obětí holocaustu na zdi Pinkasovy synagogy v Praze

Dnes, 24. listopadu, si připomínáme 70. výročí vypravení prvního transportu do Terezína. Jela v něm skupina mladých mužů, tak zvané pracovní komando, kteří měli terezínské ghetto připravit pro Židy z českých zemí.

Byl to začátek systematického vyvražďování židovského obyvatelstva, naprosto nevinných mužů, žen a dětí, našich sousedů. I v dnešní době je nesmírně důležité připomínat si mechanismy, jakými se mohla Evropy ve 30. letech zmocnit zrůdná nacistická diktatura. Nesmíme nikdy zapomenout, že Hitler se dostal moci prostřednictvím demokratických voleb a že řada zločinů jeho režimu se odehrávala za podpory velkého množství německých obyvatel.

Sociální demokracie byla jednou z mála evropských politických sil, která se snažila nástupu fašismu zabránit a bojovala proti němu i po vypuknutí války. Věrna této tradici, i dnešní ČSSD se musí jasně postavit proti jakýmkoli fašizujícím tendencím ve společnosti, proti pokusům rozdělovat lidi v naší zemi na lepší a horší jen z důvodu jejich etnické příslušnosti.

V Praze na zdi Pinkasovy synagogy je napsáno 77 297 jmen - tolik obětí Šoa pocházelo z Čech a Moravy. Nikdy nezapomeneme.

Více:
ČSSD: Na holocaust nesmíme nikdy zapomenout

##PROFIL 4533##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

12:17 Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s občany.