Ministerstvo kultury: Ochrana uměleckých děl v majetku státu je naprostou prioritou

21.03.2013 11:02

Stanovisko Ministerstva kultury k informacím o žalobě firmy Diag Human kvůli poškození dobrého jména.

Ministerstvo kultury: Ochrana uměleckých děl v majetku státu je naprostou prioritou
Foto: top09.cz
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Firma vede s ČR dlouholetý spor o několikamiliardové odškodnění kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou a svůj nárok už uplatnila i u zahraničních soudů. Na základě tohoto požadavku pak byla např. ve Vídni zabavena česká umělecká díla, umístěná na výstavě v galerii Belvedere. Vzhledem k této zkušenosti je MK ČR nuceno postupovat extrémně obezřetně při schvalování zápůjček do zahraničních galerií.

Právě z těchto důvodů např. loni na podzim MK ČR nepovolilo vývoz některých exponátů z výstavy Europa Jagellonica do Polska. Obávalo se totiž, že by je mohl potkat stejný osud, jako umělecké artefakty v Rakousku. Ty byly sice po dlouhých jednáních státu vráceny, firma Diag Human se však proti tomu odvolala. Na základě toho také MK zdůvodnilo své obavy o osud dalších uměleckých děl, zapůjčených do zahraničí. Ze strany firmy Diag Human je toto zdůvodnění vnímáno jako poškození dobrého jména. Ministerstvo kultury v této souvislosti upozorňuje, že extrémní opatrnost byla a je v případech povolování vývozu uměleckých předmětů v majetku státu zcela na místě. Nadto musí být vždy zcela přesně zdůvodněna, neboť jinak by byly zákazy vývozu uměleckých artefaktů považovány za nepřípustnou svévoli ze strany úředníků státní správy. Hlavním důvodem pro velmi obezřetné jednání ze strany státu byl logicky dřívější přístup firmy Diag Human k uměleckým předmětům, které se nacházely v zahraničí. Tato obava se pak promítla např. i do rozhodnutí nevyvézt část výstavy Jagellonci do Polska, i ve vysvětlení tohoto postoje v médiích. Ochrana uměleckých děl v majetku státu je pro MK ČR naprostou prioritou. S ohledem na tyto skutečnosti se tedy Ministerstvo kultury ČR nedopustilo ničeho, čím by mělo dobré jméno Diag Human poškodit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…