Ministr Chalupa: Ostravskému ovzduší by se mělo ulevit až o 250 tun emisí ročně

21.10.2011 16:21

Ministr v doprovodu komisaře EU Potočnika navštívil Ostravu.

Ministr Chalupa: Ostravskému ovzduší by se mělo ulevit až o 250 tun emisí ročně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa na tiskové konferenci

Ministr Chalupa v doprovodu předního zástupce Evropské komise v oblasti životního prostředí komisaře Janeze Potočnika navštívil ostravskou čtvrť Radvanice a Bartovice a zúčastnil se slavnostního spuštění odprašovacích filtrů ve firmě ArcelorMittal.

Ministr s komisařem Potočnikem nejdříve zamířili do ostravské části Radvanice a Bartovice, která dlouhodobě trpí prachem a znečištěným ovzduším. Se starostkou městského obvodu Šárkou Tekielovou oba politici diskutovali o možnostech zlepšení tohoto stavu. „Než zamíříme do podniku ArcelorMittal, chtěli jsme slyšet také druhý pohled na věc," řekl k setkání ministr Tomáš Chalupa.

Po návštěvě Radvanic a Bartovic odjel ministr Chalupa a komisař Potočnik do společnosti ArcelorMittal Ostrava a.s., která patří mezi nejvýznamnější znečišťovatele v Moravskoslezském kraji. Tady se politici zúčastnili slavnostního spuštění odprášení Aglomerace Sever závodu ArcelorMittal Ostrava.

„V únoru letošního roku uzavřelo Ministerstvo životního prostředí s touto společností dobrovolnou dohodu, jejíž součásti jsou opatření, která by měla stav ovzduší v lokalitě zlepšovat. Právě tato dohoda přispěla k rychlejšímu zprovoznění instalace filtrů na aglomeraci Sever. Nové látkové filtry by měly ulevit Ostravsku až o 250 tun emisí tuhých znečišťujících látek ročně," řekl ministr Chalupa. „Pro region je to velmi významný krok, je ale třeba si přiznat, že je před námi ještě dlouhá cesta," dodal.

Kromě ochrany ovzduší ministr Chalupa s komisařem Potočnikem diskutoval i další otázky životního prostředí České republiky i aktuální evropskou agendu, mimo jiné připravovaný víceletý finanční rámec Evropské unie na období 2014-2020 či budoucnost politiky životního prostředí Evropské unie.

V doprovodu komisaře si ministr Chalupa také prohlédl lokalitu soustavy Natura 2000 v údolí řeky Morávky, kde v letech 2007 - 2010 probíhal projekt zaměřený na likvidaci výskytu invazních rostlin spolufinancovaný z fondů Evropské unie.

Související:
Chalupa dnes uzavře dohodu s Poláky o snížení emisí v příhraničí
Klaus školil ministra Chalupu: Vykašlete se na ty cizácké odborníky
Klaus podpořil Chalupu: Bojujme proti kůrovci
Chalupa se přidal na stranu Stráského: Kůrovce je prý nutné z Šumavy vymýtit

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo životního prostředí

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…