Ministr J. Dobeš: Rath nedokázal z dotací vyčerpat ani korunu

01.10.2011 18:52

MŠMT posílá krajům další stovky milionů z eurofondů. Středočeský kraj zatím nedostane nic.

Ministr J. Dobeš: Rath nedokázal z dotací vyčerpat ani korunu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Ministerstvo školství posílá 300 milionů korun krajům v rámci tzv. globálních grantů [1] z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK). Tím jim umožňuje zvýšit kvalitu v oblasti tzv. dalšího vzdělávání. [2]

Uvedená částka je v rozpočtu OP VK k dispozici díky vývoji kurzu koruny vůči euru. Klíč, podle něhož se přidělovaly částky na jednotlivé kraje, byl stanoven podle dosavadních úspěchů při čerpání eurodotací ve výše uvedené oblasti. Nejúspěšnější kraje - Moravskoslezský a Pardubický - se tak mohou těšit na vyšší částky než ostatní kraje.

Naopak Středočeskému kraji byl přísun uvedených finančních prostředků pozastaven do doby, než napraví prokazatelně pomalé čerpání v oblasti dalšího vzdělávání.

 „Středočeský kraj v oblasti dalšího vzdělávání do této chvíle ještě nerozdělil mezi žadatele ani korunu. Přitom má na tento účel vyčleněno přes 360 milionů korun. K pozastavení dalších financí jsme se rozhodli na základě problémů v administraci projektů a z obavy z nevyčerpání těchto prostředků," vysvětlil 1. náměstek ministra školství Jakub Hodinář zodpovědný za evropské záležitosti.

Středočeskému kraji budou finanční prostředky poskytnuty pouze v případě, že vyřeší situaci, která v oblasti dalšího vzdělávání v tomto kraji panuje. V opačném případě bude jeho podíl rozpuštěn mezi úspěšné kraje.

 „Pánové Chládek a Rath, kteří se neustále ohánějí kritikou ministerstva školství i mé vlastní osoby ve všech možných směrech, by si nejprve měli zamést před vlastním prahem. Je naprosto nezodpovědné obviňovat mě a resort, který vedu, z nečerpání dotací, když sami ještě nedokázali vyčerpat ani korunu na uvedenou oblast. Přístup politické reprezentace Středočeského kraje negativně ovlivňuje celkové výsledky čerpání eurodotací v gesci MŠMT," zdůraznil ministr školství Josef Dobeš.    

 ------------------------------------------------------------

 [1] Globální granty = eurodotace, které Ministerstvo školství směřuje do jednotlivých regionů. Kraje poté na základě vlastních výzev již rozdělují tyto peníze příslušným vzdělávacím institucím.

 [2] Další vzdělávání = učení, které probíhá po dosažení určitého stupně vzdělání, resp. po prvním vstupu vzdělávajícího se na trh práce. Další vzdělávání může být zaměřeno na různé spektrum vědomostí a dovedností důležitých pro uplatnění v pracovním, občanském i osobním životě.

Související:
Dobeš: Maturitě z cizího jazyka zabráním. Byla by to katastrofa
Chládek: Rozpory mezi výsledky maturit a slovy ministra Dobeše. Je to záměr?
Dobeš si chystá na klub TOP 09 otázky na Kalouska
Chládek: Ministr Dobeš zneužívá výsledků státních maturit k politickému boji
Na podzim ještě dvacet milionů za maturity, říká šéf CERMAT

##MINIPAS 1239##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo školství

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Někteří lidé platí zdravotní pojištění fakticky dvakrát

16:21 Schillerová (ANO): Někteří lidé platí zdravotní pojištění fakticky dvakrát

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 23. května 2024 – interpelace premiéra Fialy k nemožnosti …