Ministr Kalousek: Ten třetí má smůlu

07.09.2011 5:26

Byl bych vskutku nešťastný, kdyby zrušení daňové výhody u stravenek bylo vnímáno jako hlavní smysl daňové reformy. Jejím hlavním smyslem je zásadní zjednodušení systému u správce odvodů i u poplatníka.

Ministr Kalousek: Ten třetí má smůlu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Vedle již účinného nového daňového řádu je potřeba reorganizovat instituce a schválit novou legislativu přímých odvodů (daně, sociální a zdravotní pojištění) tak, aby bylo možné odvádět platby na jednotné inkasní místo. Důležitou podmínkou zjednodušení je harmonizace základu pro výpočet všech odvodů a rázné odstranění mnoha systém komplikujících výjimek kromě vládou vyjmenovaných priorit.

Daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů (kam patří i oblíbené stravenky) mezi tyto priority nepatří. Nemám vůbec nic proti zaměstnaneckým benefitům. Patří v rámci kolektivního vyjednávání ke dvoustranné dohodě zaměstnavatel - zaměstnanec. Zdůrazňuji však, že se musí jednat o dohodu dvoustrannou. Daňovým zvýhodněním vstupuje do hry nedobrovolně ještě třetí osoba - daňový poplatník. Ten musí na uzavřenou dohodu přispět, aniž by měl možnost výši benefitů jakkoli ovlivnit. Probíhá to asi takto: „Chceš po mně o 2000 Kč čistého více? To ti dát nemohu, ale dám ti 2000 Kč ve stravenkách. Ty z nich nebudeš muset platit daně a pojistné, takže vlastně máš 2000 Kč čistého navíc a já si ještě snížím daňový základ, takže zaplatím menší daň. Bude to výhodné pro nás pro oba, na stravenky máme totiž bohatého sponzora - daňového poplatníka."

Není divu, že účast tohoto „sponzora" tvrdě vyžadují zaměstnanci i zaměstnavatelé. Vydělávají oba, ten třetí má smůlu. Ten jim na to musí přispět. Daňově zvýhodněné bankovky neexistují. Daňově zvýhodněné stravenky však ano a lze za ně nakupovat zboží i služby zdaleka ne pouze v restauracích. Novináři bulváru dokonce zjistili, že stravenky jsou oblíbené platidlo i v nočních erotických klubech. Až uvidíte kdekoli kohokoli cokoli platit stravenkami, uvědomte si, že na tento nákup jste vy osobně přispěli. A položte si otázku, zda se vám to líbí. Mně ne.

Více:
VV chtějí, aby před nimi Kalousek obhajoval reformy

##PROFIL 170##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miroslav Kalousek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…