Ministr P. Dobeš: Doprava je klíčovým odvětvím ekonomiky ČR

14.02.2012 18:00

Ministr dopravy Pavel Dobeš se dnes zúčastnil konference „Setkání lídrů českého stavebnictví 2012“.

Ministr P. Dobeš: Doprava je klíčovým odvětvím ekonomiky ČR
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Pavel Dobeš

Společná diskuze, které se zúčastnili přední zadavatelé stavebních zakázek či klíčoví představitelé největších stavebních společností a médií, se věnovala současnému stavu a očekávanému vývoji českého stavebnictví v letech 2012 a 2013.

Pavel Dobeš představil na této konferenci výhled v oblasti zakázek pro pozemní a inženýrské stavitelství v letošním roce. „Cílem Ministerstva dopravy je zajistit v rámci základní sítě EU koordinované provádění projektů v oblasti infrastruktury, které zásadním způsobem přispívají k účinnosti celkového dopravního systému EU,“ uvedl ministr Dobeš.

Proto je nutná spolupráce všech subjektů a klíčových hráčů na poli dopravní infrastruktury. „Tím mám na mysli kooperaci mezi ministerstvem dopravy, SFDI, investory, zhotoviteli, kraji a obcemi,“ řekl ministr Dobeš.

V letošním roce ovšem musí ministerstvo dopravy čelit celoevropské rozpočtové krizi a počítat s velmi omezeným rozpočtem, který je schopné uvolnit na výstavbu infrastruktury. Ministr též zdůraznil, že z těchto důvodů je prioritou vyčerpání poskytovaných finančních prostředků EU a zefektivnění použití finančních nástrojů EU pro financování dopravní infrastruktury.

Ministr proto v té souvislosti vyzdvihl několik důležitých podmínek pro rozvoj dopravní infrastruktury v nejbližší době: „V tomto roce musíme urychleně dokončit soutěže tak, aby se klíčové stavby začaly realizovat v roce 2013. Také musíme hledat a najít možnosti pro vstup soukromých investic či provést transformaci ŘSD,“ uvedl k tomu ministr Dobeš.

Z připravovaných stěžejních projektů v tomto roce připomněl ministr dopravy například začátek modernizace dálnice D1, výstavba předposledního úseku dálnice D1, předpokládané zahájení výstavby D3 v úseku Veselí nad Lužnicí – Bošilec nebo modernizace železničních tratí Rokycany – Plzeň a Tábor - Sudoměřice u Tábora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo dopravy

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Pro občany a firmy v České republice je nejdůležitější mír

20:07 Seďa (SOCDEM): Pro občany a firmy v České republice je nejdůležitější mír

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o příměří a budoucí podobě Ukrajiny