Ministr P. Dobeš: Stát o miliardy nepřijde

22.02.2012 6:39

Česká republika o žádné prostředky pro Operační program Dopravy kvůli zvýšení sazeb mýta nepřichází. Skutečností je, že dle legislativy EU je příspěvek na infrastrukturální projekty počítán standardním vzorcem, který zohledňuje diskontované budoucí příjmy na dané infrastruktuře.

Ministr P. Dobeš: Stát o miliardy nepřijde
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ministr dopravy Pavel Dobeš na zasedání vlády

"Ministerstvo dopravy resp. Ředitelství silnic a dálnic tedy pouze muselo v souladu s pravidly přepočítat požadovaný příspěvek. K prvnímu schválení těchto projektů na národní úrovni totiž došlo již v roce 2008, schválený příspěvek tedy zohledňoval tehdy platné sazby a jejich předpokládaný vývoj," uvedl k tomu ministr dopravy Pavel Dobeš. Původní příspěvek EU na projekty 512 a 513 SOKP činil přibližně 7,8 miliardy Kč, nově požadovaný příspěvek EU je přibližně 5,7 miliardy Kč.

Podle ministra Dobeše snížení požadovaného příspěvku EU o 2,1 miliardy Kč na těchto projektech však v žádném případě neznamená, že by Česká republika o tyto prostředky přišla.

"Alokace operačního programu se nijak nesnižuje, nevyčerpané prostředky je možné používat na financování projektů jiných. Ředitelství silnic a dálnic již realizuje či bude realizovat několik dalších tzv. náhradních projektů, na které bude možné tuto uvolněnou alokaci OPD dočerpat," řekl ministr Dobeš. Jedná se např. o následující stavby: D1 Přerov - Lipník, D3 Borek - Úsilné, D3 Veselí nad Lužnicí - Bošilec, dílčí úseky v rámci modernizace D1. "Výše příspěvku EU na tyto projekty překračuje zmíněné 2,1 miliardy Kč," doplnil Pavel Dobeš.

Martin Novák,
tiskový odbor MD

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Vláda jen straší, nic trvalého po ní ale nezůstane

9:15 SOCDEM: Vláda jen straší, nic trvalého po ní ale nezůstane

„Nic dlouhodobého po dnešní vládě nezůstane. Vládne proti všem, tak se dá čekat, že příští kabinet v…