Ministr Pospíšil: Opakované páchání drobné kriminality bude posuzováno přísněji

31.12.2011 8:20

Vytvoření registru přestupků povede k efektivnějšímu projednávání drobné kriminality. Sloužit má i jako nástroj pro trestní postih u recidivy vybraných druhů přestupků.

Ministr Pospíšil: Opakované páchání drobné kriminality bude posuzováno přísněji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Centrální ani místní registr všech přestupků v současné době neexistuje. Orgány, které řeší přestupková řízení, si pro své účely vedou pouze dílčí evidence. Konkrétní správní orgán tedy neví o přestupcích téhož pachatele projednávaných jinými správními orgány, a zohledňování opakovaného páchání přestupků je v praxi v podstatě nahodilé.

Vláda se proto v programovém prohlášení zavázala k vytvoření podmínek pro vznik centrálního elektronického Registru přestupků, který by poskytoval informace orgánům činným v trestním řízení, správním orgánům projednávajícím přestupky a případně i dalším orgánům veřejné moci.

„Správním orgánům má informace o předchozím postihu za přestupek sloužit k uložení odpovídající přísnější sankce. Orgánům činným v trestním řízení bude – v případě zavedení trestní odpovědnosti za opakované páchání určitých přestupků - tato informace sloužit k rozhodnutí o zahájení trestního stíhání pachatele,“ říká ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Registr přestupků může vzniknout od poloviny roku 2013

Podle analýzy ministerstva spravedlnosti lze Registr přestupků zřídit při Rejstříku trestů jako informační systém veřejné správy. Údaje by do něj zapisovaly správní orgány, které přestupek uloží v prvním stupni řízení.

Ministerstvo zastává názor, že v registru by se měly z důvodu důsledného postihu ve správním řízení evidovat všechny druhy přestupků, tedy nikoliv jen ty, u kterých by při jejich opakovaném páchání přicházela v úvahu trestní odpovědnost.

Pokud ministerskou analýzu v lednu schválí vláda, začne ministerstvo ihned zpracovávat paragrafové znění potřebných legislativních úprav. Návrh novely zákona o přestupcích, trestního zákoníku a dalších souvisejících zákonů, která vytvoří podmínky pro vznik Registru přestupků včetně možné trestní odpovědnosti u vybraných druhů přestupků, má být vládě předložen do 30. června 2012. Ministerstvo předpokládá, že ve Sbírce zákonů by novela mohla být zveřejněna v lednu 2013. Vzhledem ke lhůtě nezbytné pro proškolení pracovníků správních orgánů ohledně toho, jak s novým systémem pracovat, bude třeba stanovit účinnost změn nejdříve k 30. červnu 2013.

Náklady na realizaci projektu ministerstvo odhaduje na 31 milionů korun, provoz systému ročně vyjde podle odhadů na 8 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…