Ministr Schwarzenberg: Prodej Lobkovického paláce

07.12.2012 8:47

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6.12. 2012.

Ministr Schwarzenberg:  Prodej Lobkovického paláce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení poslanci.

Hovoříme-li o prodeji Lobkovického paláce, je třeba uvádět tento prodej v příslušných souvislostech. Prodej je součástí záměru na řešení problematiky nemovitostí pro diplomatické mise České republiky a Spolkové republiky Německo, což bylo řešeno usnesení vlády České republiky č. 346 ze dne 21. května 2011.

Česká republika bude nucena v krátkodobém výhledu řešit zásadní problém nevyhovujícího stavu stávající budovy zastupitelského úřadu v Berlíně. Provoz budovy je neekonomický sto miliónů korun ročně, což zatěžuje rozpočet Ministerstva zahraničních věcí České republiky. Budova neodpovídá současným potřebám a je naddimenzována. Technický stav budovy vyžaduje v blízké budoucnosti komplexní rekonstrukci v řádu stovek miliónů korun. Po zvážení všech alternativ má Ministerstvo zahraničních věcí České republiky zájem prodat stávající nemovitost a pořídit si nové sídlo diplomatické mise.

Spolková republiky Německo opakovaně projevila zájem získat do svého vlastnictví budovu Lobkovického paláce v Praze, který je sídlem zastupitelského úřadu Spolkové republiky Německo a má pro Spolkovou republiku Německo historický význam spojený s rokem 1989. Z balkonu budovy oznamoval tehdejší ministr zahraniční Hans Dietrich Gentscher "cesta východoněmeckých uprchlíků, cesta na západ je volná".

Zastupitelské úřady v budovách ve svém vlastnictví má v Praze řada států, např. Spojené státy Americké, Velká Británie, Francie, Itálie, Rusko - Ruská federace, Rakousko. A Spolková republika Německo je mezi těmito partnery České republiky fakticky výjimkou.

Spolková republika Německo nabídla České republice pozemek, který se nachází ve středu Berlína, v diplomatické čtvrti v blízkosti místa, kde stávala budova velvyslanectví tehdejšího Československa. Na zakoupeném pozemku bude vystavěno nové sídlo zastupitelského úřadu České republiky, odpovídající po všech stránkách současným potřebám. Je zájmem obou stran dosáhnout nejen odpovídajícího řešení existujících problémů, ale také symbolicky demonstrovat vynikající úroveň vzájemných vztahů obou sousedních zemí a přispět k jejich dalšímu posílení.

Ministerstvo zahraničních věcí uskutečnilo výběrové řízení na vypracování znaleckého posudku o ceně Lobkovického paláce. Byly vypracovány dva nezávislé posudky. Ministerstvo zahraničních věcí nechalo vypracovat ještě specializovaný posudek, týkající se zohlednění jedinečnosti stavby, a to zejména uměleckých děl, jehož výsledky byly zahrnuty do výše uvedených cenových posudků. S posudky byla následně seznámena německá strana. V současnosti se připravuje další kolo rozhovorů ke smlouvám, které mají naplnit vládou schválený záměr. Celé jednání probíhá a bude probíhat v souladu se zákonem o majetku České republiky a stavem vzájemných vztahů. Finální smlouvy pak budou předloženy vládě České republiky.

Dovolte mi ještě poznamenat, že je zajisté pravda, že Lobkovický palác je významná památka. Ale ani Spolková republika Německo není schopna ji někam odnést. Památka zůstává na svém místě v Praze a Spolková republika Německo má víc prostředků ji udržovat v řádném stavu než má Česká republika. Ale to je jenom vedlejší poznámka.

Nevidím důvodu, proč když Buquoiský, Thunovský palác, Pečkovy paláce atd. byly prodány, proč by nemohl být také tento objekt prodán.

Děkuji mnohokrát.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…