Ministryně kultury Hanáková pokřtila knihu o architektuře Josipa Plečnika

15.07.2012 11:05

Průvodce po stavbách, které v České republice vznikly podle návrhů slovinského architekta Jože (či Josipa) Plečnika, sestavil historik architektury Zdeněk Lukeš.

Ministryně kultury Hanáková pokřtila knihu o architektuře Josipa Plečnika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Fotografie vytvořil Jiří Podrazil. Knihu na Pražském hradě, jehož podobu slavný architekt významně ovlivnil, pokřtila ministryně kultury Alena Hanáková. Představení publikace se odehrálo v nedávno zrekonstruovaných Jižních zahradách.

Oprava zahradám vrátila původní podobu, kterou jim ve 20. letech minulého století dal právě Plečnik. Publikace představuje v textech a na současných fotografiích Jiřího Podrazila dílo světoznámého slovinského architekta pro Pražský hrad a Lány, včetně některých méně známých nebo dosud nepublikovaných intervencí.

Autor i fotograf čtenáře knihy provádí Pražským hradem, zahradou Na Baště, nedávno znovu otevřenou a v plečnikovském duchu znovu zrekonstruovanou Rajskou zahradou a zahradou Na Valech, Sloupovou síní, bytem Tomáše Garrigua Masaryka, Masarykovou vyhlídkou a Královským letohrádkem.

Plečnikovy stopy sledují i v oboře Hvězda a v zámeckém parku a na zámku v Lánech. Nejvýznamnější Plečnikova pražská realizace kromě Hradu pak je kostel Nejsvětějšího Srdce Páně na Vinohradech.

Kniha představuje také Plečnikovo rané dílo na českém území, kterým je pomník továrníka Josefa Schrolla v Broumově na Náchodsku, Kratochvílovu hrobku na křivoklátském hřbitově a také průčelí činžovního domu na pražském Starém Městě.

Knihu vydalo ve spolupráci se Správou Pražského hradu nakladatelství Foibos, které se architektuře dlouhodobě věnuje. Publikaci vydává u letošního 140. výročí Plečnikova narození. Průvodce je rozšířenou a doplněnou verzí knížky, jež vyšla u příležitosti plečnikovské výstavy v areálu Pražského hradu v roce 1996 a byla během několika měsíců rozebrána.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…