Müllerová: Zákon na zvýšení platů soudců se slučuje s principem nezávislosti

28.12.2012 11:42

Řeč na 3. schůzi Senátu PČR dne 28. 12. 2012.

Müllerová: Zákon na zvýšení platů soudců se slučuje s principem nezávislosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ludmila Müllerová

Vážený pane předsedo, vážené paní senátorky, milé kolegyně, páni senátoři, milí kolegové. Jsem ráda, že před vás, mnohé dobré známé, mohu po delší době předstoupit. Jiná věc je, zda je to téma, na kterém se shodneme všichni, nicméně od toho je parlamentní demokracie, abychom o zákonech a dalších předlohách diskutovali.

Dneska tady budu předkládat novelu zákona, který se týká platů a dalších náležitostí, spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a také soudců. Takže mi dovolte, abych vás velmi stručně seznámila s obsahem návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb.

Vláda předložila poté, co nebyl schválen Poslaneckou sněmovnou její předchozí návrh, řešení, které se omezilo pouze na nové stanovení obecné úrovně platové základny. Podle této platové základny by měly být od 1. ledna 2013 určovány platy pouze soudcům obecných soudů a zprostředkovaně též také platy státním zástupcům. Žádnou jinou změnu vláda nenavrhla, to znamená, že platy představitelů, tedy poslanců, senátorů a dalších by měly být až do konce roku 2014 tak zvaně zmrazeny, to znamená určovány ze zvláštní platové základny, stanovené v § 3a zmíněného zákona, to znamená z výše 51 731,– korun.

Výši platové základny vláda navrhla a také Poslanecká sněmovna schválila ve výši 2,75 násobku průměrné nominální měsíční mzdy fyzických osob v nepodnikatelské sféře dosažené podle zveřejněných údajů Českého statistického úřadu za předminulý kalendářní rok.

Co považuji za důležité, tak je to, že se vláda společně s Poslaneckou sněmovnou domnívá, že tento návrh neodporuje Ústavou chráněnému principu nezávislosti soudců, neboť navrženou výší platové základny dojde právě k podstatnému navýšení jejich soudcovských platů. Změna obecné výše platové základny je tedy změnou do budoucna a nedotýká se proto už jednou nabytých práv.

V průběhu projednávání v Poslanecké sněmovně byl tento návrh ještě doplněn formou pozměňovacího návrhu. Změna směřuje k tomu, aby paušální náhrady výdajů, které budou nadále daněny, tak aby nepodléhaly odvodům na zdravotní a sociální pojištění.

Předložený návrh zákona projednala Poslanecká sněmovna ve stavu legislativní nouze a shledala tedy, že jde o mimořádnou okolnost, kdy jsou zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů, zejména tedy právo občanů na spravedlivou odměnu za práci, proto tedy také ten důvod legislativní nouze.

V tuto chvíli mi nezbývá než věřit, že Senát přijme takové řešení, aby předložený návrh zákona zabezpečil řádné poskytování platů soudcům a státním zástupcům od ledna příštího roku.

V tuto chvíli vám děkuji za pozornost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ODS: Tatra je takové nákladní Ferrari

21:03 ODS: Tatra je takové nákladní Ferrari

Alexandr Vondra a Veronika Vrecionová s Ondřejem Krutílkem zakončili svůj čtyřdenní výjezd na Moravu…