Mynář (SPOZ): Nečasova personální politika

02.08.2012 8:53

Premiér Nečas odvolává ministry jako na běžícím pásu. A někteří komentátoři jej za to dokonce chválí. Prý zavádí do české politiky západní liberální metody. No. Možná by stálo za to jeho personální politiku trochu rozkrýt.

Mynář (SPOZ): Nečasova personální politika
Foto: spoz.cz
Popisek: Vratislav Mynář

Premiérovy šachové partie s ministry jsou totiž převážně mocenským bojem, a co hůř, především uvnitř vlastní strany. Ministr Pospíšil musel odejít, protože se odvážil stát se Nečasovým věcným kritikem. Navíc Nečas potřeboval oslabit vliv vlivného Romana Jurečka ze západních Čech. Oproti tomu instaloval jihočeského Martina Kubu na ministerstvo obchodu. Ač se mu tam celkem daří, premiér nezakryje fakt, že ministerský post byl poděkováním za předchozí služby jihočeského kmotra v jiném mocenském boji.

Teď je na řadě Pavel Dobeš kvůli registru vozidel. Podle stále omílaného hesla padni komu padni. Problém je, že jej premiér používá pouze tehdy, když se mu to hodí. Není úplně jasné , zda současný ministr dopravy za vzniklou situaci opravdu může. Ale to není třeba nijak výrazně řešit, není z ODS.

Kdo z ODS je, a stále nepochopitelně na ministerstvu sedí, je velký premiérův mocenský přítel Alexandr Vondra. I přes kauzu Promopro, která je do nebe volajícím zneužitím moci, vesele úřaduje v silovém resortu. A určitě skončí až s Nečasem. Podobným případem je Nečasova femme fatale Nagyová, které v době krize premiér vyplácí statisícové platy. Jeho vysvětlení, že dře jako kůň, je výsměchem všem občanům. A volič by se měl ptát, za co vlastně tato úřednice bere desetinásobek průměrného českého platu. Za přesčasy to asi nebude.

Komentátoři mají pravdu: každý ministr by měl vyvodit politickou odpovědnost, když ministerstvo nefunguje, či je zmítáno nějakou kauzou. Pak by ale měl ministr Vondra už být dávno v politickém záhrobí. Místo toho ho premiér elegantně kryje.

Nevím, jestli zrovna toto je západní politika hodná obdivu.

Ing.Vratislav Mynář, předseda SPOZ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPOZ

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …