Navrátilová (LIDEM): Studium cizích jazyků by mělo dostat zelenou

16.05.2013 22:09

Vyjádření první místopředsedkyně strany LIDEM – liberální demokraté Dagmar Navrátilové k poslaneckému návrhu novely zákona o státní sociální podpoře.

Navrátilová (LIDEM): Studium cizích jazyků by mělo dostat zelenou
Foto: LIDEM
Popisek: Dagmar Navrátilová

Zítra se bude ve sněmovně projednávat ve druhém čtení poslanecký návrh novely zákona o státní sociální podpoře, což může být poměrně důležitá zpráva pro letošní maturanty, kteří se nedostali na vybranou vysokou školu.

Vyhláška exministra Dobeše č. 28/2012 Sb. vyřadila totiž jednoleté denní pomaturitní jazykové kurzy z terciárního vzdělávání. V praxi to znamená, že účastníci těchto kurzů, kteří dosud mohli využívat statusu studenta, by ho od nového školního roku již nezískali. Tím by nejen přišli o mnohé „studentské výhody“, ale museli by si především platit zdravotní pojištění.

Připouštím, že nejde o příliš systémové opatření. Dokud ovšem bude v naší republice dle statistik každý pátý učitel cizího jazyka nekvalifikovaný, jazyková úroveň našich studentů se bude zvyšovat jen stěží a jejich následná uplatnitelnost na pracovním trhu se nebude zlepšovat. Proto pokládám za rozumnější, když čerstvý maturant, který se nedostal na vybraný obor, věnuje rok intenzivnímu studiu cizího jazyka, než aby se zaregistroval na úřadu práce, případně se přihlásil na vysokou školu, o kterou v podstatě nemá vůbec zájem.

Z toho důvodu jsem připojila svůj podpis k tomuto poslaneckému návrhu a doufám, že projde úspěšně legislativním procesem v co nejkratším čase.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: LIDEM

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…