Nečas: Bez daňového balíčku by byl rozpočet na rok 2013 neprojednatelný

18.09.2012 20:00

Řeč na 46. schůzi PS PČR dne 18. 9. 2012.

Nečas: Bez daňového balíčku by byl rozpočet na rok 2013 neprojednatelný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vláda České republiky považuje tento návrh zákona za nesmírně zásadní ve vazbě na návrh státního rozpočtu pro rok 2013. I proto vláda České republiky sáhla k použití tohoto institutu, který doposud nebyl použit za 20 let platnosti Ústavy České republiky, tedy spojila s projednáním tohoto návrhu svou důvěru. Vláda České republiky hodlá splnit svůj základní strategický cíl v oblasti konsolidací veřejných financí, to znamená snížit deficit veřejných financí v roce 2013 pod 3 % hrubého domácího produktu na úroveň 2,9 % HDP. Z tohoto pohledu je tento návrh naprosto nezbytný. Já chci připomenout, že vláda České republiky musí do 30. září tohoto roku schválit a do Poslanecké sněmovny doručit návrh státního rozpočtu, který respektuje tuto základní hodnotu deficitu veřejných financí. Chci jednoznačně říci, že bez objemu tohoto balíčku, to znamená 25 mld. korun, není možné tento základní fiskální cíl naplnit.

Chci také zdůraznit, že se skutečně pohybujeme v jiném rozpočtovém, ekonomickém a mezinárodně-politickém prostředí, než byly rozpočty sestavované po většinu minulého volebního období, rozpočty, kdy například z roku na rok expanzívně stoupaly výdaje. Chci jenom připomenout, že státní rozpočet na rok 2007 měl o 70 mld. korun vyšší výdaje než státní rozpočet na rok 2006 a státní rozpočet na rok 2009 dokonce o 80 mld. korun vyšší výdaje než státní rozpočet na rok předchozí. V této souvislosti bych chtěl zdůraznit, že celkový objem výdajů státního rozpočtu včetně prostředků z evropských fondů je o 20 mld. korun nižší než rozpočet letošní a že nominální výši výdajů vracíme v podstatě o čtyři roky zpět, to znamená na úroveň roku 2009. To jenom jaksi jako argument pro ty, kteří tvrdí, že v rozpočtu je poměrně značný prostor na úpravy, na další úspory, na další škrty a podobně.

Já bych chtěl také uvést, že v rozpočtových letech 2010 a 2011 jednotlivé resorty ušetřily více než 78 mld. korun, to znamená poměrně značně masivní objem a že vláda samozřejmě s tímto balíčkem spojuje vůbec projednatelnost rozpočtu, který ve stávající podobě schvaluje.

Chci zdůraznit, že návrh státního rozpočtu na rok 2013 bez tohoto konsolidačního balíčku by byl v podstatě neprojednatelný, protože by neodpovídala ta reálná čísla na příjmové a výdajové straně právě schválenému návrhu rozpočtu.

Takže, dámy a pánové, použití tohoto unikátního ústavního institutu, který nebyl u nás ještě použit, má tento hluboký důvod, a sice, že se nacházíme dnes 18. září roku 2012 v okamžiku, kdy vláda projednává a schvaluje návrh státního rozpočtu, tedy znovu opakuji, musí poslat do Sněmovny do 30. září letošního roku a bez schváleného konsolidačního balíčku v objemu 25 miliard korun není možné tento návrh státního rozpočtu schválit. Děkuji. (Potlesk ministra financí Kalouska u stolku zpravodajů.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…