Nečas: Ekonomický výhled není dobrý. Budeme muset zvýšit DPH

27.02.2012 15:06

Ekonomičtí ministři začali probírat stabilizační rozpočtová opatřením pro období 2012 – 2014.

Nečas: Ekonomický výhled není dobrý. Budeme muset zvýšit DPH
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Podle čerstvých makroekonomických indikátorů dojde k poklesu příjmů státu. Premiér Petr Nečas dnes po poradě ekonomických ministrů řekl, že vláda bude muset udělat opatření na příjmové i výdajové straně. Cílem je, aby deficit státního rozpočtu odpovídal konvergenčnímu plánu nepřesáhl 3,5 procenta hrubého domácího produktu.

„Poklesem růstu ekonomiky dochází k poklesu příjmů, což si bude vyžadovat korekce zhruba v objemu 23 miliard korun. Tyto prostředky v rozpočtu zavážeme,“ řekl premiér. To znamená, že v letošním roce nebudou moci některá ministerstva utratit část plánovaných výdajů.

Vláda zváží úpravu daně z přidané hodnoty

Na poradě ekonomických ministrů byly projednány také náměty ministerstva financí na souhrn opatření na další léta. Ekonomičtí ministři v čele s premiérem a ministrem financí jsou přesvědčeni, že je nutné udělat dvě „robustní“ opatření na příjmové a výdajové straně.

„Jedním uvažovaným opatřením je zvýšení výběru DPH. Je zde několik variant, kompromisní teprve dohodneme. To by zvýšilo příjem okolo 18 – 20 miliard korun s odchylkou nahoru i dolů,“ řekl premiér.

Spektrum možností úpravy DPH je od zavedení jednotné sazby 19, po zavedení 20 procentní s možnou výjimkou na knihy a léky ve výši 14 procent. „Možná je i debata o zachování dvou sazeb například ve výši 15 a 21 procent. O tom budeme jednat,“ dodal premiér.

Dočasné zmražení důchodů, zvýšení daní pro vysokopříjmové

Druhé robustní opatření na výdajové straně má spočívat v úpravě valorizace penzí, včetně návrhu ministerstva financí na dočasné zmražení penzí na dva až tři roky.

„Tento krok by si vyžadoval i jistou společenskou soudržnost a sociální solidaritu. Ve stejném časovém horizontu jako by byly zmraženy důchody by byla prohloubena progrese, tedy druhá sazba daně z příjmu fyzických osob,“ řekl Petr Nečas. Toto rozhodnutí má podle premiéra politický charakter. Z hlediska příjmu zavedení druhé sazby znamená příjem dvě až tři miliardy do státního rozpočtu.

„Budou-li dočasně zmraženy nebo valorizovány důchody po tom po stejnou dobu musí být požádána vysokopříjmová skupina, aby přispěla. I úprava DPH může být časově ohraničena,“ dodal ministr financí Miroslav Kalousek s tím, že opatření může být celá řada. U DPH nebo tempa valorizace důchodů budou koaliční partneři hledat kompromis.

Další opatření: povzbuzení exportu, odbourání byrokracie

Porada ekonomických ministrů přišla dnes i s některými dalšími náměty počínaje daní z převodu nemovitostí, daní z baleného tabáku, zapojení aktiv státních podniků nebo zamezení daňových úniků.

„Vláda chce také současně přijít s opatřeními, která budou mít přírůstový charakter, aby byl kompenzován pokles spotřeby, abychom makroekonomicky měli tato opatření vybalancována,“ komentoval opatření premiér.

Dalším návrhem je „mobilizace“ prostředků z evropských strukturálních fondů a jejich přesměrování tam, kde mohou povzbudit ekonomický růst. Další návrhy mají podle ministerského předsedy politicko-ekonomický charakter typu povzbuzení exportu do zemí mimo Evropskou unii a odstraňování regulačních opatření, které brzdí rozvoj malých a středních podniků.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…