Němcová: Omluvy z pracovních důvodů u poslanců nelze pochopit

17.02.2013 14:26

Projev na 53. schůzi Poslanecké sněmovny dne 17. 5. 2013.

Němcová: Omluvy z pracovních důvodů u poslanců nelze pochopit
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Předsedkyně sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová

 

Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, k tomu, co zde řekla paní kolegyně Klasnová, dovolte jednu poznámku. Ono se to tváří, tento její pozměňovací návrh, jako velmi průlomové ustanovení, které zabrání tomu, aby se v Poslanecké sněmovně nedály věci, které nás všechny trápí, to znamená, že při důležitých rozhodováních tady chybí poslanci a potom se složitě jednak vysvětluje veřejnosti, proč chybí v orgánu, do něhož byli zvoleni, a samozřejmě se s tím potýkají také konkrétní poslanecké kluby. 
 
Ale tento pozměňovací návrh říká, že se bude týkat těch, kteří bez řádné omluvy a těm bude potom dál odňat plat, podle toho, jak je zde napsáno. No já tedy nemám problém s tím, že bez řádné omluvy nejsou poslanci v Poslanecké sněmovně, na výborech nebo jednání dalších orgánů. Já mám problém s tím, kolik řádných omluv - a každé zasedání Sněmovny, každý jednací den už si skoro říkám, že budu číst jména přítomných než jména těch, kteří se omlouvají. A ty omluvy jsou kuriózní. Tam se stále opakuje "z pracovních důvodů". Já nerozumím omluvě pro pracovní důvody. Jestliže jsem zvolena jako poslankyně Poslanecké sněmovny nebo poslancem Poslanecké sněmovny, tak pokud mě Poslanecká sněmovna nevysílá na nějakou akci, tak v tom případě neexistuje žádný jiný pracovní důvod. A to říkám tedy teď i na margo paní poslankyně Klasnové, jejíž omluvy jsou pro jednání na městské části Praha 1 a takových je nás tady určitě více. To si prostě, dámy a pánové, musíme vybrat, kde chceme pracovat, co můžeme dělat a co nemůžeme dělat, protože nejsnadnější je se řádně omluvit a potom tady pro veřejnost vytvářet iluzi o tom, že zabráníme všemožným nešvarům, které souvisejí s docházkou nebo nedocházkou poslanců do Poslanecké sněmovny. 
 
Já bych si velmi přála, aby ti, kteří budou zvoleni po nás, věděli, že být zvolen poslancem nebo poslankyní Sněmovny je to nejvyšší angažmá a tomu musí podřídit všechny ostatní své důvody. Děkuji. (Potlesk.) 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …