Němcová: Rath může přijít na schůzi sněmovny leda s asistencí policie

16.05.2012 17:12

Prohlášení předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslavy Němcové.

Němcová: Rath může přijít na schůzi sněmovny leda s asistencí policie
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Předsedkyně sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová


Soudce okresního soudu v Ústí nad Labem dnes 16. května 2012 rozhodl o uvalení vazby na poslance Poslanecké sněmovny PČR Davida Ratha. V souvislosti s tímto rozhodnutím by mohla nastat  bezprecedentní situace týkající se účasti  vazebně stíhaného poslance na červnovém jednání zákonodárného sboru a také na jednání mandátového a imunitního výboru.

1. Účast poslance Davida Ratha na jednání Poslanecké sněmovny

Poslanec David Rath se nemůže prostřednictvím žádosti adresované do mých rukou domáhat účasti na jednání Poslanecké sněmovny, a to ani na základě Ústavy ani zákona o Jednacím  řádu Poslanecké sněmovny či případně dalších předpisů. Žádost by musel adresovat soudu, státní zástupkyni, policii či vedení vazební věznice. Tyto orgány by ji musely posoudit a rozhodnout o ní.

Pokud by bylo rozhodnuto ve prospěch žádosti, bude muset policie poslance na sněmovní jednání dopravit a hlídat. Problematickou by byla účast policistů nebo vězeňské služby přímo v jednacím sále. O jejich účasti bych musela rozhodnout.

Považuji to pouze za teoretickou možnost, protože jakékoliv případné vystoupení poslance Ratha ve Sněmovně (na mikrofon) by mohlo znamenat ovlivňování svědků a účastníků trestního řízení, a bylo by tak v rozporu s účelem vazby.

2. Účast poslance Davida Ratha na jednání mandátového a imunitního výboru

V případě účasti vazebně stíhaného poslance na jednání mandátového a imunitního výboru platí v zásadě totéž, co bylo uvedeno v bodě jedna, který se týkal zasedání Poslanecké sněmovny.

Na schůzi mandátového a imunitního výboru je nepochybně možné, aby poslance zastoupil jeho advokát. Existuje také teoretická možnost, že by předseda mandátového a imunitního výboru  spolu se členy tohoto výboru mohli jet za poslancem  do vazební věznice a tam si jeho výpověď, důležitou pro rozhodnutí výboru, vyslechnout a zaznamenat.

3. S ohledem na závažnost situace je důležité, aby ČSSD vyvinula skutečně maximální tlak na vazebně stíhaného poslance Davida Ratha s tím, aby se vzdal svého poslaneckého mandátu.

4. Vítám, že předseda mandátového a imunitního výboru Bohuslav Sobotka urychleně svolává jednání výboru (22. května 2012) a umožní členům seznámit se se spisem, který jsem již včera kolem poledne předala do sekretariátu tohoto výboru.

5. Považuji za chybu předsedy mandátového a imunitního výboru, že se osobně nedostavil do Sněmovny a nepřevzal ke studiu spis ve věci obviněného poslance Davida Ratha. V současné době neexistuje žádný předpis, který by zabránil např. předsedovi  mandátového a imunitního výboru, aby si  mimo Sněmovnu vzal policejní spis určený poslancům. Za nepřijatelný považuji fakt,  že zatímco členové mandátového a imunitního výboru zatím tento materiál neviděli,  předseda Bohuslav Sobotka převezl policejní spis do stranické centrály ČSSD v Lidovém domě. Jsem přesvědčena, že co je určeno Sněmovně a poslancům, není určeno nikomu jinému.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.