Onderka (ČSSD): Brno rozšíří počet míst s defibrilátory

11.06.2012 7:35

Čtrnáct stanovišť externích defibrilátorů plánuje Magistrát města Brna rozmístit v roce 2013 po městě.

Onderka (ČSSD): Brno rozšíří počet míst s defibrilátory
Foto: Archiv
Popisek: Primátor Brna Roman Onderka při projevu v Moravské národní galerii

Rada města schválila ve středu 6. května partnerství města s finanční účastí 210 tis. Kč. Předkládaný projekt Masarykovy univerzity, Fakulty sportovních studií, Zdravotnické záchranné služby JmK,p.o., České resuscitační rady, Nadace Jistota Komerční banky a statutárního města Brna navrhuje zavedení programu, který by v první fázi znamenal výrazné posílení bezpečnosti občanů i návštěvníků města Brna vytvořením základní sítě míst se zaručenou okamžitou první pomocí a zajištěním základních životních funkcí.

„Magistrát města Brna má již několik let ve svých čtyřech budovách defibrilátor a rovněž disponuje vyškolenými pracovníky pro jeho použití. Tímto následným projektem chceme rozšířit počet míst a tím zvýšit bezpečnost občanů ve městě. Kde přesně budou místa s defibrilátory, o tom budeme ještě jednat,“ uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

Charakteristika zařízení

Automatizovaný externí defibrilátor (AED):
je počítačově řízené zařízení, které je schopno analyzovat křivku EKG a laického   zachránce vede v případě potřeby hlasovými a písemnými pokyny k provedení bezpečné  defibrilace.

Defibrilace:
je odborný postup schopný zrušit významnou poruchu srdečního rytmu (fibrilaci komor) vedoucí k zástavě oběhu. Fibrilace komor je nejčastější kardiální příčina náhlé zástavy oběhu (NZO).

Včasná defibrilace:
je jedním z postupů neodkladné resuscitace, podstatně zvyšující její následnou úspěšnost.   Pokud je provedena okamžitě po příhodě, udává se přežití až  v 94 %. Provedení   defibrilace za 5 minut po NZO znamená přežití v  50 % a za 12 minut po NZO už jen 25 %. Proto je velice důležité včasné provedení defibrilace!

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Roman Onderka - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…