Paroubek: ČSSD Švejnara prakticky odstřelila

19.02.2012 22:22

Jako bývalý předseda sociální demokracie se nemohu nevyjádřit k (ne)výběru prezidentského kandidáta této strany.

Paroubek: ČSSD Švejnara prakticky odstřelila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Je bohužel zřejmé, že stávající vedení této strany se nedokázalo poučit z vlastní minulosti, kdy před deseti lety ČSSD nenominovala do tehdy ještě nepřímé volby hlavy státu nominanty dva, ale hned tři. Výsledkem pak bylo, že se sociální demokracie vnitřně rozložila a určitá rozpolcenost v této straně je patrná vlastně do dnešních dnů.

Z vlastní zkušenosti vím, že dávat stranu dohromady po prezidentské volbě v roce 2003 a následných událostech nebylo nic lehkého. Ostatně, každý si jistě vzpomene, na jakou hranici volebních preferencí se ČSSD postupně dostala. Když jsem ČSSD začal v roce 2005 řídit, bylo to okolo 10 %.

Nemohu a ani nechci ovlivňovat dění v české sociální demokracii, nicméně jsem zvědav, jak tato potenciální hlavní vládní strana řízená z Prahy a jižní Moravy vnitřně ustojí souboj nikoli dvou, ale dnes už dokonce tří „lídrů“. Ze své politické zkušenosti vůbec nepochybuji o tom, že k takovému střetu dojde. O něco pikantnější situace by pak byla, kdyby se nakonec ČSSD rozhodla pro podporu Jana Švejnara a nominovala tak společného kandidáta s Vítem Bártou, respektive s jeho politickou firmou Věci veřejné.

Pokud by sociální demokracie nominovala pouze Jana Švejnara, jako svého jediného kandidáta, pro národní socialisty by to byl zcela jasný signál k jeho podpoře, jakožto silného kandidáta levého středu a středu s reálnou šancí na úspěch. Řešení, pro které se rozhodli lídři ČSSD, pouze znamená, že problematiku výběru prezidentského kandidáta sociální demokraté odsouvají na budoucnost. Pokud ji nejsou schopni řešit dnes, obávám se, že toho nebudou schopni ani příště. Je jen otázkou, zda je to politická nezkušenost či záměr. 

Myslím, že ČSSD dnes Janu Švejnarovi cestu na Hrad svým nejednoznačným postojem spíše zkomplikovala. Po dnešním „rozhodnutí“ vedení ČSSD zbývá jediný levicový a levostředový kandidát, který má šanci na úspěch v prezidentské volbě, a tím je Miloš Zeman.

Jiří Paroubek, předseda NS-LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

14:17 Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci Pavla Tuleji na post ministra pro vědu.