Paroubek: Ekonomická strategie nepatří mezi priority nové krajské rady

26.11.2012 17:11

Nový hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček seznámil veřejnost na konci minulého pracovního týdne s prioritami své krajské vlády pro toto volební období.

Paroubek: Ekonomická strategie nepatří mezi priority nové krajské rady
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

V řadě oblastí lze s novým hejtmanem souhlasit, otázkou však je, jakým způsobem se nová krajská koalice k problémům kraje skutečně postaví.

Velice jsem mezi jmenovanými prioritami hejtmana Bubeníčka postrádal otázku ekonomického rozvoje kraje, tedy závazek k vytvoření ekonomické strategie Ústeckého kraje. Avizovaná náklonnost k prolomení limitů těžby uhlí nevyřeší a ani nemůže vyřešit současnou špatnou situaci v kraji, co se týče nezaměstnanosti a ekonomické kondice kraje. Zvýšení tlaku na dostavbu dálnice D8 je jistě také na místě, ale zároveň je třeba budovat další infrastrukturální projekty, a to zejména do oblastí s dlouhodobě vysokou nezaměstnaností, jako je například Šluknovsko.

K závazku vypracování ekonomické strategie Ústeckého kraje jsem novou krajskou vládu vyzval již před několika týdny. Bez odezvy. Jsem povinen upozornit, že bez promyšleného, realistického a akčního hospodářského vedení se situace v Ústeckém kraji může změnit pouze velice těžko. Národní socialisté takový plán připravili a zveřejnili již před volbami.

Cílem je cesta ke snižování nezaměstnanosti v kraji. Ta musí být doprovázena cílenými finančními injekcemi zejména do infrastruktury a průmyslových zón. Situaci může zlepšit příchod velkých investorů do těchto zón. Je třeba jim však připravit takové podmínky, které je budou k příchodu do Ústeckého kraje motivovat.

To říkám i v souvislosti se zprávou, podle níž patří obyvatelé v Ústeckém kraji mezi nejvíce zadlužené v celé zemi. Další zvyšování nezaměstnanosti, ale i udržování současného stavu totiž povede další a další rodiny do neřešitelných dluhových pastí, že kterých je jen velmi těžká cesta zpět. Důsledné ekonomické vedení kraje proto není potřeba pouze pro samotný kraj, ale zejména pro jeho občany. Věřím, že si to nová krajská rada uvědomuje.

Jiří Paroubek, předseda nár. soc.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…