Paroubek: Kdo má zájem manipulovat s veřejností?

07.10.2012 11:29

Každý den navštěvují předvolební mítinky národních socialistů v Ústeckém kraji stovky občanů.

Paroubek: Kdo má zájem manipulovat s veřejností?
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Dovoluji si říci, že naše četné akce před volbami na Ústecku, a to počítám jen ty s mou účastí, zatím navštívily 3 až 4 procenta z oněch 250 000 voličů, které pravděpodobně dorazí ke krajským volbám. A návštěvy na mítincích za mé účasti se s blížícím termínem voleb ještě zvyšují.

Vycházím z toho, že na předvolební mítinky chodí v drtivé většině přesvědčení voliči. Jenom takto empiricky mohu lehce dovodit, že ona 3 %, která v předvolebním „průzkumu“ pro ČT udělili národním socialistům STEM (dlouhodobě spolupracující s ČSSD) a SC&C (dlouhodobě spolupracující s ODS) jsou jaksi skandálně nízká a neodpovídají realitě.

Nemohu nereagovat na dnešní rozhovor šéfa STEM Jana Hartla v Právu. Pan Hartl jistě nepřehlédl, že agentura SANEP odhadla na větším vzorku respondentů šance národních socialistů na více než 8 %. Přesto se v rozhovoru tvářil, jakoby to vůbec nevěděl. Bylo by korektní to zmínit.

Chápu, že Jan Hartl bude ve velmi trapné situaci, pokud se ukáže, že s výsledky průzkumů „poněkud volně zacházel“ a ještě to nebylo nic platné. Chci ho ujistit, že pro to osobně udělám všechno.

Smutná je v celé věci role Práva a jeho nešťastného redaktora, který velmi snaživě nahrával J. Hartlovi „na smeč“. No, moc přesvědčivé to ale nebylo. Nedávno tentýž redaktor vítězoslavně psal, že v Ústeckém kraji před „Paroubkem jsou už i Zemanovci“. Ti se už v průzkumu STEM a SC&C ani neobjevili…

Co mě ovšem v rozhovoru s J. Hartlem překvapilo je to, že úplně přehlíží celkové tendence, které se i v jeho „upravených průzkumech“ projevují. Za prvé, klesá váha „zavedených“ parlamentních stran. Je zřejmé, že oslabí všechny s výjimkou komunistů. ČSSD možná o čtvrtinu až třetinu oproti volbám v roce 2008. TOP 09 nejméně o polovinu oproti svému výsledku ve sněmovních volbách. Oslabí také ODS.

A za druhé, až dvě pětiny voličů (i v Ústeckém kraji) neví, koho volit. Manipulace, k níž se využívá „produktů“ některých agentur pro výzkum veřejného mínění, je vedena tak, aby tito lidé „pochopili“, že volit někoho jiného, kromě zavedených parlamentních stran nemá smysl. A že tedy je lepší zůstat doma.

Pan Hartl se trochu nechal unést, pokud jde o úspěšnost národních socialistů. Odvolám se pouze na průzkumy veřejného mínění jiných agentur, protože ani pan Hartl nemá v ruce nic jiného kromě svých průzkumů. Národní socialisté vznikli před tři čtvrtě rokem a podle SANEPu jejich momentální volební preference přesahují 4 %. A agentura MEDIAN ve svém posledním průzkumu je postavila, pokud jde o pravděpodobný volební výsledek do jedné roviny s lidovci, zemanovci a Suverenitou.

Levostředová, byť parlamentní strana je velmi soustavně ignorována zj. veřejnoprávními médii (ta se naopak mohla přetrhnout vstřícností, když svou stranu vytvářeli Kalousek se Schwarzenbergem). Ale hlavně budování strany je dlouhodobý projekt. Já nebuduji stranu na jedno použití, jako jsou Věci veřejné. Hlavním cílem národních socialistů jsou volby do sněmovny. To je jiná disciplína, nežli krajské volby. Ostatně před zahájením kampaně ke krajským volbám jsem říkal, že by bylo úspěchem proniknout do dvou až tří krajských zastupitelstev (tento cíl stále trvá a je dosažitelný) a jinak, že tyto volby beru především jako generálku na volby sněmovní. A tento účel pro mne splňují měrou vrchovatou.

Dnes například vím, že nejméně dvě třetiny našich kandidátů jsou použitelné do budoucna. Ale to už je jiný příběh.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.