Paroubek: Ministr Pospíšil by měl spíše řešit selhávání Vězeňské služby a ne osočovat bez důkazů

11.06.2012 16:50

V Otázkách Václava Moravce mne hned třikrát ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil jmenoval jako příčinu jeho osobních neúspěchů.

Paroubek: Ministr Pospíšil by měl spíše řešit selhávání Vězeňské služby a ne osočovat bez důkazů
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Nejprve jsem prý zapříčinil, že nebyla schválena novela zákona o státním zastupitelství, protože padla Topolánkova vláda. Sám přitom v několika rozhovorech prohlásil, že pokud by nedošlo k pádu Topolánkovy vlády na jaře 2009, byl by z funkce ministra odvolán. To potvrdil i expremiér Mirek Topolánek. Již tehdy bylo navíc několik měsíců zřejmé, že panu ministrovi neprojde na vládě ani vyhláška, natožpak nějaký zákon.

Podruhé mne kritizoval za to, že jsem odvolal Marii Benešovou z funkce nejvyšší státní zástupkyně a jmenoval na její post Renátu Veseckou. Musím přiznat, že bych od místopředsedy ODS neočekával, že se bude zastávat právě Marie Benešové. Sám jsem s tím tehdy měl osobně problém, avšak vidím-li dnes spojení Marie Benešové s ústeckými sociálními demokraty, které za krajské, tedy veřejné peníze tato místopředsedkyně ČSSD a mluvčí strany pro boj s korupcí zastupuje proti těm, kdo vystupují proti zneužívání krajských a evropských peněz, považuji své rozhodnutí zpětně ne za až tak problematické.

Kritiku pana Pospíšila navíc považuji za nedospělou, nechlapskou. Renáta Vesecká byla v době jmenování do funkce nejvyšší státní zástupkyně respektovanou krajskou státní zástupkyní. Nebyl tedy důvod nevěřit v to, že bude v této cestě pokračovat. Na druhou stranu, nevzpomínám si, že by kdy pan ministr Pospíšil v kauze Čunek vystupoval proti Renátě Vesecké či justiční mafii. Mlčel, šoupal nohama a snažil se udržet si za každou cenu svoje místo ve vládě.

Kritizuje-li mne pak za snížení peněz pro Vězeňskou službu, je třeba si uvědomit, že návrh rozpočtu na rok 2006 počítal s prioritou posílení asistentů soudců a státních zástupců a počítalo se s kompenzací peněz pro Vězeňskou službu v rámci rozpočtu na rok 2007, což se také přesně stalo.

Sečteno a podtrženo: mám dojem, že jsem kritikou selhání Vězeňské služby a potažmo ministerstva spravedlnosti v kauze úniku fotografií Davida Ratha z vazby ťal do živého, potrefená husa, pan Pospíšil, se ozvala a snaží se nesmyslnou a nedospělou kritikou odvést pozornost od podstaty této kauzy.

Odmítám takové pokrytectví a vyzývám pana ministra Pospíšila, zda by spíš místo neustálých nesplněných slibů neměl již konečně zvážit svoji politickou odpovědnost.

Jiří Paroubek, předseda NS-LEV 21

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.