Peake: Namísto pozitivní prezentace úspěchů se utápíme ve vnitřních problémech

08.04.2012 11:59

Osobní dopis Karolíny Peake členům Věcí veřejných.

Peake: Namísto pozitivní prezentace úspěchů se utápíme ve vnitřních problémech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake ve studiu OVM

Vážení členové Věcí veřejných,

po roce a tři čtvrtě působení na úrovni parlamentu a vlády jsme se dostali do stavu, kdy na jedné straně máme splněnou značnou část našeho volebního programu. Na druhé straně máme v průzkumech veřejného mínění (jakkoliv mohou být ovlivňovány) mizivé výsledky. Jak je to možné?

Jak je možné, že když jsme lidem před volbami slíbili přímou volbu prezidenta a máme ji na stole hotovou, že to není oceněno. Jak je možné, že jsme slibovali omezení imunity, tak k němu také došlo i když to za žádné jiné politické konstelace v minulosti nebylo možné. Proč to není interpretováno jako úspěch? Zadávání veřejných zakázek, tak jak bylo nastaveno v minulosti, vzbuzuje již léta dojem, že se přes losovačky nebo možnost na konci mít pouze jednoho osloveného, ztrácely ohromné peníze ze státního rozpočtu. Všiml si někdo, že tento týden vstoupila v účinnost novela zákona o veřejných zakázkách z dílny našeho ministerstva, která tyto možnosti ruší a zásadně zprůhledňuje celé zadávání, ve kterém běhají stovky miliard? Ví to někdo?

Proč zrušení nenormální pravomoci exekutorů sepisovat okamžitě vymahatelné smlouvy zapadlo?

Nově byla nastavena ochrana občanů před podvody, které probíhaly přes domluvené rozhodce ve spotřebitelských smlouvách. To jsme slibovali den po volbách na Václavském náměstí a 1. dubna tato přelomová novela vstoupila v účinnost. Kde je tedy problém?

Připraven je návrh na jasnou regulaci a zprůhlednění hospodaření politických stran. Transparentní účty, limity na volební kampaně, zákaz anonymní kampaně a s tím související kontrola. Nebo příprava novely zákona o obcích, kde zas bude nově upraveno nakládání s obecním majetkem.

Mohu pokračovat dál a dál.

Proč, když plníme to, co jsme před volbami slibovali, nejsme favorité na vítěze voleb? Důvodů je jistě řada a vystačily by na disertační práci. Základní chyba byla asi od počátku účast na vládě s daleko zkušenějšími partnery. Zdá se mi ale, že náš problém je kromě nepochybné nezkušenosti také to, že namísto pozitivní prezentace úspěchů se buď utápíme ve vnitřních problémech, nebo se soustředíme na útočení na všechny ostatní, případně na odrážení útoků zvenčí.

Ničeho takto ale nedosáhneme. Takovými způsoby důvěru nikdy nezískáme. Naopak, podílíme se tak na obecné nedůvěře v politiku jako takovou. A to je nebezpečné pro celou zemi. Cítím, že když si toto plně uvědomíme a soustředíme na práci a na její piplavou prezentaci, tak zdaleka není vůbec nic ztraceno. Pokud chceme uspět a nemuset se stydět za práci, kterou pro republiku děláme je nutné ten nevhodný styl práce nadále neprovozovat. Je to poslední šance. Přeji Vám všem požehnané Velikonoce a děkuji Vám za to, že jste stále v dresu VV.

Karolína Peake

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…