Peake: Obce dostanou nástroj k prosazení svého názoru

17.05.2012 16:14

Vyjádření Karolíny Peake, místopředsedkyně vlády ČR k hazardu.

Peake: Obce dostanou nástroj k prosazení svého názoru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolina Peake

Vláda včera projednala návrh Ministerstva financí na revokaci usnesení ke zprávě veřejného ochránce práv. Ombudsman navrhoval posílení postavení všech obcí, které se v loňském roce rozhodly regulovat obecní vyhláškou na svém území hazard. Podle Ministerstva financí si obce mohou vyhláškou regulovat hazard a požádat Ministerstvo financí o změnu nebo zrušení licence provozovatelům jen v případě, že obec vydala vyhlášku ještě před udělením licence. V tomto ohledu se právní názor Ministerstva financí neshoduje s mým názorem. Jsem přesvědčena, že obce mohou požádat o zrušení nebo změnu licence pro provozování loterií vždy, pokud do konce roku 2011 vydaly příslušnou vyhlášku bez ohledu na datum vydání licence. Problém je v tom, že Ministerstvo financí, na základě svého přesvědčení, obcím pouze podávalo zdůvodnění svého výkladu, ale nevydávalo žádná správní rozhodnutí, proti kterým by se obce mohly odvolat k soudu. Dohodli jsme se proto s ministrem Kalouskem na tom, že Ministerstvo financí na žádost obce rozhodnutí vydá a to ve lhůtě devadesáti dnů. Obce tak dostanou nástroj k prosazení svého názoru, který do teď neměly. O tom, který názor je správný, může tak na žádost obce rozhodnout soud. Jsem ráda, že jsme se také dohodli, že Ministerstvo financí, ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí a Ministerstvem zdravotnictví vypracuje studii o sociálně patologických dopadech hazardu na společnost.

Mgr. Karolína Peake, místopředsedkyně vlády ČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: LIDEM

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…