Nedávné testy provedené Asociací spotřebitelů Slovenska, která zkoumala kvalitu vybraných potravinářských výrobků známých značek (Coca-Cola, Nescafé a Milka) v osmi členských zemích (Německu, Rakousku, České republice, Slovensku, Polsku, Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku), ukázaly, že složení výrobků se zem od země liší. Pouze čokoláda Milka měla ve všech testovaných zemích stejné složení.
Minulý týden se Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin zabýval interpelací Oany Antonescu, která chtěla znát postoj Komise k výsledkům testů.
Zástupce Komise Jérôme Lepeintre vysvětlil, že výrobci mění složky potravin podle kupní síly, chuti a tradice v jednotlivých zemích. Například Nutella je ve Francii vláčnější než ta německá, protože francouzský chléb je obvykle měkčí a víc se drobí než chléb německý?. EU by neměla určovat receptury, řekl, ale spotřebitelé by měli být informováni o složení potravin.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Pavelpoc.cz