Předseda vlády poděkoval vojákům 5. úkolového uskupení za úspěšnou misi

10.01.2013 20:15

Ve čtvrtek 10. ledna se na Masarykově náměstí v Brandýse nad Labem uskutečnil slavnostní nástup 5. Úkolového uskupení Armády ČR ISAF u příležitosti návratu z afghánské mise.

Předseda vlády poděkoval vojákům 5. úkolového uskupení za úspěšnou misi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Více než stovce vojáků a jejich veliteli plukovníku gšt. Martinu Štochlovi přijeli do Brandýsa poděkovat za úspěšnou reprezentaci předseda vlády a pověřený ministr obrany Petr Nečas, první náměstek ministra obrany Vlastimil Picek, náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Petr Pavel, jeho zástupce - ředitel Společného operačního centra MO generálmajor Aleš Opata a další významní hosté.

Po půlroční misi v dalekém Afghánistánu se příslušníci národní podpůrné jednotky, jednotky chemické a biologické ochrany a týmu vrtulníkových poradců, kteří spolu s lékaři armádní zdravotnické služby tvořili úkolové uskupení, vrátili v pořádku domů.

Vojáci v předcházejících šesti měsících minulého roku zajišťovali nepřetržité velení a řízení, administrativní i logistickou podporu českých jednotek na celém afghánském teritoriu. Prováděli chemický průzkum i výcvik leteckých specialistů. V tom jim svou specifickou prací pomáhali vojenští policisté. Ve francouzské vojenské nemocnici působil náš polní chirurgický tým. Mnozí příslušníci kontingentu byli zařazeni na nejrůznějších funkcích v mezinárodních štábech.

Za profesionálně odvedenou práci, kterou skvěle reprezentovali Českou republiku, převzali tři velitelé Záslužné kříže ministra obrany. Šest vojáků obdrželo čestný odznak náčelníka Generálního štábu AČR. Další převzali věcné dary zástupce náčelníka GŠ AČR- ředitele Společného operačního centra Ministerstva obrany ČR a všem příslušníkům 5. úkolového uskupení byla udělena medaile ministra obrany Za službu v zahraničí.

„Šest afghánských měsíců potvrdilo, že jste skuteční profesionálové a odvedli jste vynikající práci. Naše armáda je na vás hrdá a potřebuje vás. V lidech jako jste vy, úspěšných, odolných a dokonale připravených, vidím její, a tedy i vaši, perspektivu,“ uvedl v projevu Petr Nečas a pokračoval: „Na obranu hodnot euroatlantického světa nelze nikdy rezignovat. Je to základní otázka naší přítomnosti i budoucnosti. Navíc zkouška ohněm, kterou naši vojáci v Afghánistánu procházejí, jedinečným a nenahraditelným způsobem posiluje profesionální úroveň české armády.“

Náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Petr Pavel vyzvedl roli českých vojáků v misi ISAF. Řekl, že nelze vyjmenovat všechny jednotky, které se podílejí na vynikajícím jméně naší armády, potažmo vzorné reprezentaci České republiky. Přesto shrnul fakt, že se vojáci pod vedením svého zkušeného velitele vrátili ve zdraví a po úspěšně splněných úkolech domů ke svým blízkým. Zmínil také, že historicky poprvé velela naší jednotce chemiků v Afghánistánu žena - majorka Věra Bělská. „Zvládla svůj úkol velice dobře a byla ze všech stran hodnocena pozitivně,“ podtrhl generál Petr Pavel.

Velitel 5. úkolového uskupení plukovník Martin Štochl poděkoval rodinám a blízkým vojáků, kterým měl čest velet, za jejich podporu a na adresu svých podřízených řekl: „Odvedli jste obrovský kus náročné a profesionální práce. Tímto jste přes vaše soukromé oběti naplnili hodnoty jako je čest, povinnost a vlastenectví. Bylo pro mě obrovskou ctí a jsem hrdý na to, že jsem mohl spolu s vámi v Afghánistánu pracovat.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Budou lidi zavíráni do vězení za pravdu? Co myslíte?

23:07 Okamura (SPD): Budou lidi zavíráni do vězení za pravdu? Co myslíte?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenám energií.