Premiér Nečas: Musíme se v úterý shodnout na revizi vládního programového prohlášení

07.04.2012 15:16

Petr Nečas k bilaterálnímu jednání se zástupci Věcí veřejných

Premiér Nečas: Musíme se v úterý shodnout na revizi vládního programového prohlášení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

V pátek jsem jednal se zástupci strany Věci veřejné. Zdůraznil jsem jim, že za klíčové považuji to, aby vláda byla schopna uskutečňovat svoji zodpovědnou rozpočtovou politiku. To znamená dohodu nad rozpočty na roky 2013 a 2014, včetně nezbytných legislativních změn, protože to vyžaduje úpravu příjmové a výdajové stránky státního rozpočtu.

Je naprosto legitimní, vzhledem k tomu, že se blíží polovina funkčního období, aby vládní koalice provedla revizi vládního programového prohlášení, protože je evidentní, že někde z časových někde z rozpočtových důvodů nebude možné některé cíle splnit.

Považuji za klíčové, aby se na tomto v úterý koalice shodla, protože jedině pak má význam pokračovat v koaliční spolupráci mimo jiné proto, aby ve středu mohla vláda schválit základní koncept rozpočtových změn, které umožní redukovat deficity rozpočtů pro roky 2013 a 2014.

Zároveň jsem zástupcům Věcí veřejných oznámil, že naše představa revize programového prohlášení odmítá měnit priority a vpisovat nové věci. Chceme vůči veřejnosti otevřené a férové konstatování, že ten a ten úkol prostě nesplníme. Na dohodě o rozpočtech a jejím schválení středeční vládou trváme a podmiňujeme jí naši účast v koaličním projektu.

Pokud v úterý dohoda uzavřena nebude, bude ODS považovat tento koaliční projekt za ukončený a ve středu bude Výkonná rada ODS na můj vrh a návrh grémia projednávat způsob spuštění primárních voleb a vyvolání předčasných voleb hlasováním Poslanecké sněmovny na konci dubna. A předpokládám, že budu pověřen jednat s předáky demokratických stran o vyvolání předčasných voleb.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL