Premiér Nečas: Ohrožení nezávislosti ČNB kvůli přímé volbě prezidenta by bylo nezodpovědné

06.12.2011 22:31

Předseda vlády Petr Nečas jednal se zástupci poslaneckých a senátorských klubů o podobě přímé volby prezidenta. Podle premiéra zůstává nedořešena otázka kompetencí prezidenta v souvislosti se jmenováním bankovní rady České národní banky.

Premiér Nečas: Ohrožení nezávislosti ČNB kvůli přímé volbě prezidenta by bylo nezodpovědné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

„V současné době, kdy je velmi nejistá ekonomická situace, kdy je velmi nejistá situace na finančních trzích, kdy ledasjaká maličkost, která se děje v politickém, rozpočtovém, bankovním světě vyvolává naprosto neadekvátní reakce finančních kruhů, které vedou například k prudkému zvýšení cen dluhopisů a úroku dluhopisů a mohou uvrhnout celé státy do problémů, tak začít projednávat návrh, který by mohl být vykládán jako oslabení nezávislosti České národní banky, je špatné.

Pokud se podíváte na hodnocení všech ratingových agentur, tak tam, kde máme pozitivní výhled nebo se dokonce zlepšil rating České republiky, tak jako jeden z argumentů se všude vyskytuje velmi kvalitně pracující bankovní regulátor, to znamená Česká národní banka. Je to velké pozitivum České republiky v současných ekonomických problémech v Evropě.

Spustit debatu, kdy by změna způsobu jmenování členů Bankovní rady mohla být vykládána jako cesta k politizaci výběru členů Bankovní rady a dokonce tím pádem jako cesta k ohrožení nezávislosti ČNB, bych považoval za výraz krajní nezodpovědnosti a jsem pevně přesvědčen, že všechny rozumné politické síly v ČR nebudou chtít vyvolat tuto diskusi a považoval bych za velmi špatné, kdybychom se nechali do této diskuse zatlačit."

Více:
Bude přímá volba? ČSSD to schválně komplikuje, tvrdí Nečas

##PROFIL 211##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…