Premiér Nečas: Program ČSSD je programem věčného zadlužování

02.09.2011 12:06

Projev na 22. schůzi Poslanecké sněmovny, dne 2. 9. 2011

Premiér Nečas: Program ČSSD je programem věčného zadlužování
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér Petr Nečas

Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, slyšeli jsme zde hřímavý hlas. Stejný hřímavý hlas, který ještě nedávno hlásal 13. důchody, plošné zvyšování sociálních dávek a všeobecné žití na dluh a zvyšování deficitů veřejných financí. Hřměl úplně stejně tento hlas jako dnes! Kam by se tato země dostala, kdyby sociální demokracie dostala šanci realizovat svůj program? Program věčného zadlužování, program zadlužování našich dětí a našich dětí. Naštěstí díky voličům tuto šanci sociální demokracie nedostala.

Slyšíme tady neuvěřitelné věci: kritiku, která ale paradoxně je kritikou podpořenou spíše ztrátou paměti, protože velmi záhadně se vždycky tato kritika zastavuje někdy v létě roku 2006. Slyšíme tady hřímání o armádních obchodech od člověka, který seděl ve vládě, kdy v době jeho vlády 80 % všech armádních obchodů se realizovalo bez jakéhokoliv výběrového řízení!

Slyšíme tady hřímání od představitele strany, která má za sebou tak skandální privatizace, které jsou dnes trestně vyšetřovány, jako je privatizace Mostecké uhelné společnosti, jako je privatizace OKD, jako je nákup a opatřování letounů Grippen, kdy již i zahraniční autorizované úřady jednoznačně řekly, že zde došlo ke korupci. Považuji za neuvěřitelné, že bez jakéhokoli uzardění zde tento hlas hřímá, aniž toto bere v potaz.

Chci říci jedno: tato země potřebuje reformy, potřebuje konsolidovat veřejné finance, potřebuje jednoznačně stabilizovat tuto zemi, učinit ji modernizovanou a konkurenceschopnou. Po celé Evropě, od jedné země do druhé voliči odmítají tyto levicové recepty, které nám tady teď opět předkládal pan Sobotka. V jedné zemi za druhou padají levicové vlády a lidé dávají důvěru vládám středopravicovým. Dnes z celé EU středolevicové vlády spočítáte na prstech jedné ruky. Lidé tyto recepty odmítají. Tyto recepty uvízly v 70. a 80. letech minulého století, jsou to pouze recepty, které vedou k životu na dluh, jsou to recepty, které zvyšují deficity veřejných financí a Česká republika touto cestou nepůjde. Česká republika půjde cestou reforem, které jsou oceňovány, což dokládá i zvýšení ratingu České republiky agenturou Standard and Poors o dva investiční stupně. Za vás bychom letěli v investičních stupních v ratinzích pouze dolů. Tomu zabráníme. Proto budeme pokračovat a proto je správné hlasovat pro tyto zákony. Žádám poslance a poslankyně, aby tyto zákony podpořili. Děkuji. (Potlesk.)

Více:
Sobotka (ČSSD): Vládní reformy nás postaví do bludného kola škrtů a hospodářské stagnace

##PROFIL 211##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…