Prezident udělil milosti

14.02.2012 15:37

Prezident republiky Václav Klaus se v úterý dne 14. února 2012 rozhodl vyhovět dalším žadatelům o milost. Ve většině případů ho k tomu vedly humanitární důvody.

Prezident udělil milosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

1. Denise Bartošové prominul trest odnětí svobody uložený za úvěrový podvod, a to pod podmínkou, že se po dobu 18 měsíců od udělení milosti nedopustí trestného činu. Přihlédl k tomu, že činu se dopustila ve věku blízkém věku mladistvých a nyní řádně pečuje o své dvě nezletilé děti. Paní Bartošová nebyla v minulosti trestána.

2. Marianu Horváthovi, státnímu občanu Slovenské republiky, prominul trest vyhoštění uložený za podvod. Přihlédl k tomu, že skutek se stal před více jak 20 lety, kdy se trest vyhoštění ukládal pouze na dobu neurčitou. Jmenovaný v minulosti nebyl na území ČR trestán a současně uložený trest odnětí svobody řádně vykonal.

3. Martině Kočkové prominul zbytek trestu odnětí svobody uloženého jí za majetkovou trestnou činnost. Přihlédl k tomu, že činu se dopustila ve věku blízkém věku mladistvých v tíživé sociální a rodinné situaci. Jmenovaná nyní žije v zahraničí a stará se o svého ročního syna.

4. U Jana Kosa nařídil, aby se nepokračovalo v trestním stíhání za zanedbání povinné výživy. Jmenovaný následkem dopravní nehody utrpěl vážný úraz a dlouhodobě není schopen účastnit se řízení před soudem.

5. Luboši Kulhánkovi prominul zbytek trestu a trest odnětí svobody uložené za zanedbání povinné výživy. Přihlédl k tomu, že jmenovaný je z důvodu dlouhodobě vážného zdravotního stavu  v plném invalidním důchodu.  Pan Kulhánek již vykonal část trestu.

6. Zuzaně Plecité prominul zbytek trestu odnětí svobody uloženého za neoprávněné držení platební karty a krádež. Přihlédl k tomu, že způsobená škoda byla malého rozsahu. Paní Plecitá pečuje o svoji roční dceru, která by v případě jejího nástupu do výkonu trestu musela být umístěna do ústavní péče. Jmenovaná se skutku dopustila ve věku blízkém věku mladistvých a část trestu již vykonala. Žádost podpořil i sociální odbor z místa bydliště.

7. Jolaně Putnové prominul trest odnětí svobody uložený za podvod, a to pod podmínkou, že se po dobu 3 let od udělení milosti nedopustí trestného činu. Přihlédl k tomu, že jmenovaná, která je upoutaná na invalidní vozík, potřebuje celodenní pomoc druhé osoby.

8. Karolíně Toulové prominul trest odnětí svobody v trvání 2 měsíců uložený za zpronevěru. Přihlédl k tomu, že činu se dopustila ve věku blízkém věku mladistvých a nyní řádně pečuje o svoji 7měsíční dceru. Jmenovaná způsobenou škodu v plné výši uhradila.

9. Thi Nhung Trinh, státní občance Vietnamu, prominul podmíněný trest odnětí svobody uložený za porušení práv k ochranné známce, a to s účinky zahlazení odsouzení. Jmenované hrozí, že by jí v důsledku odsouzení nebylo prodlouženo povolení k dlouhodobému pobytu a musela by opustit území ČR, kde má veškeré rodinné a sociální zázemí. Jmenovaná, která dosud nebyla na území ČR trestána, řádně pečuje o svoji dvouletou dceru, která má české státní občanství.

10. Viole Vaňkové prominul zbytek trestu odnětí svobody uloženého za zpronevěru, a to pod podmínkou, že se po dobu 1 roku od udělení milosti nedopustí trestného činu. Přihlédl k tomu, že se jedná o zbytek posledního ze tří trestů odnětí svobody, z nichž předchozí dva odsouzená již řádně vykonala. Paní Vaňková se potřebuje starat o svoji nezletilou dceru.

11. Miroslavu Vyrtychovi prominul zbytek trestu a trest odnětí svobody uložené za zanedbání povinné výživy. Přihlédl k obtížné sociální a finanční situaci rodiny se 6 nezletilými dětmi. Jmenovaný část trestu již vykonal.

12. Mgr. Anně Benešové prominul podmíněný trest odnětí svobody a zbytek trestu zákazu činnosti uložené za porušování povinnosti při správě cizího majetku, podplácení a zpronevěru, a to s účinky zahlazení odsouzení. Přihlédl k potřebě péče o jejího těžce nemocného manžela a tomu, že v minulosti nebyla trestána.

13. Pawlu Ireneuszi Switalskemu, státnímu občanu Polské republiky, prominul zbytek trestu a tresty odnětí svobody uložené polskými soudy za činy proti životu a zdraví, proti rodině a péči a činy proti věrohodnosti veřejných listin. Přihlédl k tomu, že k činům došlo před více jak 12 lety, pan Switalski žije řádným životem a se svojí manželkou vychovává 4 nezletilé děti, z nichž dcera vzhledem ke svému postižení vyžaduje zvýšenou péči.  Jmenovaný část trestu  vykonal a v minulosti nebyl na území ČR trestán.

14. Jindřichu Pokornému prominul zbytek trestu odnětí svobody a tresty odnětí svobody uložené za řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, a to pod podmínkou, že se po dobu 2 let od udělení milosti nedopustí trestného činu. Přihlédl k vysokému věku jmenovaného a jeho zhoršujícímu se zdravotnímu stavu. Na současně uložené tresty zákazu řízení motorových vozidel se milost nevztahuje.

Prezident republiky dále u Tomáš Maliny rozhodl o odkladu výkonu trestu odnětí svobody uloženého za zpronevěru, a to až do jeho rozhodnutí o žádosti o milost, které učiní na základě dalšího vývoje zdravotního stavu jmenovaného. Pan Malina část způsobené škody již uhradil a zbytek škody se zavázal splácet. V minulosti nebyl trestán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hrad.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…