Procházka (SaS): Stávka praktiků? Neslavný výsledek regulací

15.09.2016 17:10

Z tisku se dozvídáme, že 21. září budou stávkovat praktičtí lékaři. Pomiňme nyní onu zvláštní náhodu, že jde o stávku dva týdny před krajskými volbami, a že třeba na Zlínsku je v čele stávkujících náměstek hejtmana pro zdravotnictví… Zkusme se hlavně dopátrat skutečné příčiny tohoto stavu.

Procházka (SaS): Stávka praktiků? Neslavný výsledek regulací
Foto: red
Popisek: Jiří Procházka (Svobodní a Soukromníci)

A ta je jednoduchá: to síly trhu opět začínají vyhrávat nad byrokratickou regulací. Ano, je to opravdu tak, že regulacemi udusíme volnou soutěž na trhu. Ale vždy jen na určitou dobu. Někdy delší (reálný socialismus), jindy kratší. V našem případě bylo toto odvětví zregulováno od roku 1994 úhradovými vyhláškami, sazebníkem výkonů, cenou za bod a nepřetržitým regulováním počtu praktiků a jejich práce. Reakce lékařů v průběhu 22 let byla pro mne, stoupence volného trhu, přirozená. Nových praktiků ubývá (zejména v odlehlých a pohraničních regionech), stávající stárnou. Na straně nabídky (lékařů) dochází k poklesu a na straně poptávky (nemocných občanů) k růstu. Nůžky se rozevírají a strana nabídky si je rázem více vědoma své ceny a je sebevědomější v boji s regulujícím byrokratem. Pozor – ale ne s nemocným občanem!
 
Tato situace nenastala skokem v roce 2016, ale pomalu narůstala po celých 22 let. Nyní se schyluje ke skokovému vyrovnání nabídky a poptávky. Bude-li chtít stát a zdravotní pojišťovny situaci vyřešit, musí skokově přidat. A nejen na kapitační platbě. A také ubrat v administrativní zátěži. Proto držím praktikům při jejich snaze o spravedlivější odměnu palce.
 

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.