Půlpán (VV): Kauza CASA prověří, jestli je současná vláda protikorupční

17.06.2012 7:27

Asi nikdo z nás, včetně zákonodárců, netušil, že po mnoha letech odmlčení přijde okamžik, kdy policie začne lovit ve vodách vysoké politiky velké korupční ryby tak, jak se ukazuje v poslední kauze nákupu armádních letounů CASA.

Půlpán (VV): Kauza CASA prověří, jestli je současná vláda protikorupční
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Logo Věcí veřejných

Zpráva o tom, že policie požádala sněmovnu o vydání bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání, způsobila u celé řady členů bývalé Topolánkovy vlády i současných vládních představitelů paniku, kterou doprovází chatrná argumentace opřená o kolektivní vinu a hon na čarodějnice. Vzhledem k tomu, že se tentokrát jedná o vysoce postavenou koaliční političku, ČSSD nemůže šermovat slovy o zaujatosti orgánů činných v trestním řízení vůči opozici tak, jak to dělala v případě Davida Ratha.

Když se na začátku tohoto volebního období kabinet Petra Nečase holedbal, že mezi jeho prioritami budou protikorupční opatření, asi netušil, že v jejich síti můžou uvíznout i sami jejich tvůrci. Nad mediálními vystoupeními Miroslava Kalouska si veřejnost logicky klade otázku, zda jsou politici skutečně odhodláni dostát svým slovům a umožní prošetřovat i ve svých řadách. Jakkoli pochybuji, že Vlasta Parkanová jednala v tomto předraženém armádním nákupu samostatně, nečiní ji to jako bývalou ministryni zodpovědnou za resort obrany automaticky nevinnou a beztrestnou. Jako vrcholný politik nese za svůj bývalý resort plnou odpovědnost, i když se mnohým může zdát, že se momentálně dostala do pozice obětního beránka zcela jiných aktérů. Široká podpora, které se dostalo paní Parkanové z úst vedení TOP09, může tuto domněnku jen přiživit.

Sněmovnu tak čeká další zkouška z předvolebních slibů a proklamací kolem boje s korupcí. Je čas, aby veřejnost konečně přesvědčila, že spravedlnost a zákony této země platí pro všechny stejně, tedy i pro politickou elitu, a proto by měla Vlastu Parkanovou vydat. Proč jsme museli tak dlouho čekat na první viditelné výsledky a kroky ve vyšetřování závažných trestních činů souvisejících s propojením byznysu a politiky? Při odpovědi na tuto otázku je jisté, že bez personálních změn, které Věci veřejné prosadily ve vedení policejního prezidia včetně protikorupčních opatření, která uvolnila policii ruce, by se těžko politici přestali schovávat za svoji imunitu.

Možná bude letošní kalendářní rok výjimečný tím, že se dočkáme nějakého významného soudního precedentu, který posune limity trestního stíhání politiků za jejich současné a minulé prohřešky. Občané a daňoví poplatníci této země mají plné právo chránit si svoje investice do chodu státního aparátu. Proto je neakceptovatelné, aby mocní rozhazovali svěřenými finančními prostředky, zatímco lidé musejí stále více vydávat ze svých kapes na financování těchto pochybných obchodů a náhradu škod, které vzniknou státní kase.

Zdeněk Půlpán, MBA
Předseda krajské rady VV ve Středočeském kraji

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

21:03 Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ekonomice.