Račok (VV): Líheň korupce a penězovodů na konta kmotrů

28.03.2012 20:42

Kalousek je neštěstím pro tuto vládu, pro premiéra a tuto zem. Snad najde premiér dost sil a odvahy k tomu, aby Kalousek odešel z vlády.

Račok (VV): Líheň korupce a penězovodů na konta kmotrů
Foto: redakce
Popisek: Ladislav Račok

Můžeme si o tom myslet, co chceme. Ale v době, kdy se snižují platy příslušníkům České policie, armády, hasičům, záchranářům, zdravotním sestrám, lékařům, státním úředníkům, snižují se rozpočty obcím, je rozhodnutí Ministerstva financí České republiky o odpuštění 31, 1 miliardy korun udělených za pokuty za zneužité dotace naprosto nepochopitelné a logicky vede k cestě korupce, tunelářství. Toto navíc zcela logicky podporuje i ta skutečnost, že vedle nevybraných pokut, uvedené subjekty nemuseli vracet ani státem přidělené dotace.

Kam až musíme spadnout, aby se naše mysl spojila v jeden celek. Kam až musíme spadnout, aby český táta a máma hrdě vstali a pod praporem Českého lva se postavili na stranu pravdy, a všem těm známým politikům od dob sametové revoluce bez rozdílu, zda je to ČSSD, ODS přestali dávat hlas ve volbách. Kolik mozolů na svých dlaních musí ještě otcové a synové našich národů vydržet, aby v potu tváře dřeli do soumraku, aby přinesli svým rodinám chléb. Kolik strádání, bolesti a slz musí naše matky a dcery unést, vyronit, aby se naše srdce spojila v jeden veliký tábor lidu. Kolik je nutno ještě unést, abychom pochopili, že náš hlas musí si zasloužit Ti, co budou pro praporem Českého lva chránit naše práva, svobody a nezávislost tak, abychom žili svobodně a chléb nemuseli pro své rodiny dřít v ponížení a pokoře.

V tomto případě zde proti sobě stojí dva tábory státních úředníků. Jedni, co svou práci odvedli v duchu platných zákonných ustanovení a nařízení vztahující se k metodice čerpání dotací. Druhá strana naopak stranila rozhodnutí první skupině úředníků v zájmech tunelářství, korupce a kmotrů. Možná bychom se mohli zamyslet jinak, ale jak můžeme vynechat všechny přímé a nepřímé souvislosti. Přeci 31.1 miliardy korun, kterých se stát vzdal pouze a výhradně na benevolenci jednoho ministerstva, jednoho ministra, který není ani oprávněn svá taková rozhodnutí blíže specifikovat.

Ministerstvo velkoryse odpustilo miliardy pokut za zneužité dotace

20. června 2011 10:47

Ministerstvo financí je nebývale štědré při odpouštění sankcí za zneužité dotace. Ukázal to audit Nejvyššího kontrolního úřadu. Z 34,5 miliard pokut ministerstvo odpustilo 31,1 miliard korun. Podnikatelé navíc nemusí v řadě případů zneužité dotace vracet.

Na velkorysost ministerstva upozornily Hospodářské noviny. Podle listu stát neviděl ze sankcí udělených finančními úřady za zneužívání dotací ani další dvě miliardy korun, které sice stát původně neprominul, ale firmy, které je měly zaplatit, zkrachovaly.
Odpouštění pokut

NKÚ kontrolovalo sankce vyměřené finančními úřady od 1. ledna 2006 do 21. prosince 2009. V těchto letech se na postu ministra financí vystřídali Miroslav Kalousek (9. ledna 2007 až 8. května 2009), Eduard Janota (9. dubna 2009 až 13. července 2010) a opět Miroslav Kalousek.
Podle HN do února 2008 zákon neupravoval důvody pro prominutí sankcí za zneužité dotace. Ministerstvo se proto řídilo vlastní utajovanou směrnicí. V roce 2008 zákon stanovil, že se vyměřené odvody mohou prominout, pokud existují "důvody hodné zvláštního zřetele". Jaké znaky musí zvláštní zřetel naplňovat, zákon neupřesňuje.


"Jde o absolutně neefektivní systém," cituje deník auditorku Nejvyššího kontrolního úřadu Zdeňku Profeldovou.

Z dlužných miliard téměř k nule pro stát

Z desítek miliard korun se podařilo státu mezi roky 2006 až 2009 získat 1,5 miliardy korun na příjmech z vyměřených odvodů a na penále. Ani tyto peníze ale většinou státní rozpočet neviděl, protože NKÚ spočítal, že jen na nákladech na správu odvodů vydal stát za stejné období 1,2 miliardy korun.

O tom, komu stát odpustil sankce, ale NKÚ mlčí. Adresnost mu zakazuje zákon. Seznam prominutých odvodů i podmínky, za kterých byly sankce odpuštěny, ministerstvo financí odmítlo zveřejnit. Systém je podle mluvčího resortu Ondřeje Jakoba v pořádku. "Efektivita správy je dostačující, neboť je nutné vzít v úvahu její preventivní účinek," řekl listu Jakob.

Opačného názoru jsou ale kontroloři. "Je na libovůli ministra, komu se promíjí. Bez jakéhokoliv odůvodnění," řekl HN viceprezident NKÚ Miloslav Kala.

Ministerstvo se hájí tím, že většina prominutých odvodů je na základě formálního pochybení, nikoli zneužití dotace. "Typickým příkladem je nesplnění termínu kolaudace stavby o den nebo o dva, nebo zpožděné dodání některého z dokumentů a podobně," dodal Jakob. Po kom konkrétně a kdy chtěl stát peníze, ale ministerstvo neuvádí. Hájí se tím, že je vázáno mlčenlivostí.

Dotace zůstaly i přeběhlíkovi Wolfovi

Podle v minulosti medializovaných případů vracet dotaci nebo platit sankci nemusel například poslanec Petr Wolf.
Miliony pro UT 2002

Podívejte se, jak Wolf kouzlil miliony státu


MF DNES zjistila, že poté, kdy Wolf "přeběhl" z ČSSD do vládního tábora a podržel kabinet Mirka Topolánka, jeho firma UT 2002 nemusela vrátit mnohamilionovou dotaci. Podle obžaloby UT 2002 zneužila dotaci 11 milionů korun. Wolf žalobu odmítá s tím, že je vykonstruovaná.

Ministerstvo financí ponechalo téměř celou dotaci ve výši 1,8 milionu korun také podnikateli Zdeňku Tomáškovi, který peníze použil pro výstavbu lanového centra u Bystřice pod Pernštejnem. Jeho firmě finanční úřad ve Znojmě nařídil peníze vrátit, protože podnikatel mimo jiné zatajil, že státu dluží statisíce na daních. Navíc čtyřmilionová hodnota projektu byla nadsazená. Policejní vyšetřování potvrdilo, že soudní znalec si za nadhodnocení vzal úplatek 120 tisíc korun. Tomáškovi pak za úvěrový podvod uložil pokutu 50 tisíc korun.

"Ministerstvo financí o trestných činech prokazatelně vědělo. Písemně jsem na systémovou chybu upozorňoval přímo Miroslava Kalouska několikrát, ale nic se nezměnilo. Ministr neudělal žádná opatření k nápravě," řekl poslanec za VV Josef Novotný, který na případ upozornil.

Dotace s největší pravděpodobností nakonec nebude muset vracet ani Aeroklub ČR, který svého času přepravoval nejvlivnější politiky na mítinky nebo se s nimi proletěl pilot kolem Řípu. Kontroloři ministerstva dopravy zjistili, že jen v loňském roce se z několikamilionové státní dotace platilo při nejrůznějších příležitostech aerotaxi, opravy automobilů, cestovní náhrady, pilotní licence anebo se nakupovaly pohonné hmoty do velkých letadel či aut.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/ministerstvo-velkoryse-odpustilo-miliardy-pokut-za-zneuzite-dotace-1k1-/domaci.aspx?c=A110620_102716_domaci_hv

Někdo by mohl říci, že všechna tato rozhodnutí jsou v souladu s podporou podnikatelských subjektů v České republice. Tomu by se snad dalo rozumět, je to standardní ekonomický nástroj vlád k aktivní podpoře zaměstnanosti a výkonu státní ekonomiky a tvorbou HDP.

Na druhé straně, je zde však problém s černou ekonomikou, která nás ročně stojí asi jeden a půl biliónů korun, kdy tito představitelé této ekonomiky, nejenom, že neznají naší řeč, naše zákony, neplatí sociální a zdravotní pojištění, ale neodvádějí ani příslušné daně. A tak tato silná černá ekonomika pomalu a jistě bortí a hubí naše živnostníky, podnikatele, kteří na straně druhé dodržují obchodní a finanční zákony, odvádí daně, platí sociální a zdravotní pojištění, jsou logicky znevýhodněni cenově při prodeji svých služeb na trhu, který není spravedlivý, rovnocenný tak, jak by měl být ve vyspělých demokratických zemích. Tedy zde je trh svobodný a rovnocenný pro všechny stejně, a za stejných podmínek.  Otázkou je, proč zde ministerstvo financí nekoná v zájmu a ochrany naší ekonomiky, která důsledkem nekontrolovatelné černé ekonomiky přišla o desetitisíce pracovních pozic krachujících českých živnostníků a firem. Pokud na jedné straně stát prezentovaný ministerstvem financí chce zvyšovat daně, utahovat opasky lidem, snižovat mzdy, tak na druhé straně musí vyvinout taková opatření, která bude eliminovat černou ekonomiku na přijatelné historické minimum. Musí přijmout taková opatření, kde vlastní lidé ve vlastní zemi budou doma, budou hrdi na svou zem a na své představitele státní moci.

Do té doby, pokud stát prezentovaný takovýmito postupy v zastoupení ministerstva financí, kdy na jedné straně zvyšuje daně, snižuje mzdy vlastním lidem, snižuje životní úroveň mateřského obyvatelstva, tak pro mne zůstane ministerstvo financí nic víc a nic míň než Líheň korupce a penězovodů na konta kmotrů.

Drzost, arogance a výsměch všem lidem této země bez rozdílu společenského postavení a funkce. Zdravotním sestrám, lékařům, české polici, armádě, záchranářům, horníkům, řidičům, prodavačkám, učitelům, úředníkům a všem ostatním.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ladislav Račok - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…