Ransdorf (KSČM): Bruselský sen

13.10.2013 11:26

Letos je to padesát pět let od prezentace Československa na bruselské světové výstavě. Nebyl to jen sám pavilón, který vzbudil pozornost návštěvníků. Výstava byla symbolickým mezníkem.

Ransdorf (KSČM): Bruselský sen
Foto: kscm.cz
Popisek: Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

Skončila doba padesátých let, deset let po únoru 1948 společnost žila jinými problémy a změnila se kolektivní mentalita. A politika na to začala reagovat. JIstě Antonín Novotný nebyl žádný génius. Karel Kaplan o něm napsal zajímavou knihu, kde vystihl, to čím  byl silný: byl politik všedního dne. Jeho doména byly organizační změny, nikoli koncepce. Byl důsledně věrný svazku se Sovětským svazem, ale sovětská vojska na naše území nepustil  a při jednání se Sověty tvrdě hájil naše ekonomické zájmy. V Kaplanově knize je o tom důkazů dost. Prostě, on a jeho doba byly plné rozporů a na zhodnocení teprve čekají.  Ale v jeho době vznikly komise, které připravovaly zázemí pro reformy šedesátých let. Právě za začátku jeho éry se zrodilo to, co bylo jádrem bruselského úspěchu.

Anketa

Souhlasíte s názory europoslance Ransdorfa?

86%
14%
hlasovalo: 3089 lidí
Byl jsem tuším před pěti lety na rozsáhlé výstavě v Městské knihovně v Praze a jsem rád, že tuto nádhernou expozici uvidělo i Brno. Výstava i velmi dobrý katalog ukázaly kouzlo nechtěného. Nastavily totiž tvář dnešku. Deset let po únoru 1948, o kterém se tolik psalo začátkem roku 2008, nastal výbuch tvořivosti a kreativního myšlení. Ministr školství a kultury František Kahuda stál u zrodu onoho bruselského snu. Těžko si představit, že by takovou věc spustil kterýkoli polistopadový ministr školství nebo kultury. Kahuda, v jisté době předmět výsměchu studentů, byl ale nesporná osobnost. Figurky typu Dobeše, Bessera nebo Hanákové s ním prostě nemohou být srovnávány. V této době jakoby se vracela estetická vize Karla |Teigeho, kde se poetismus snoubil s funkcionalismem Snivý utopismus s racionalismem, dovádějícím věci do inženýrských projektů.

Jeden z polistopadových blouznivců chtěl, abychom pokorně před světem vyznali, že jsme prázdní a tomu prý má odpovídat prázdný prostor našeho pavilonu a původně jen jména novorozenců, promítaná na stěnu by měla být nositelem nové naděje. A tak naše země, výstavnická a kulturní  velmoc, v Sreville zaslouženě propadla. Konfrontaci s rozpačitostí tohoto pokusu i  neúspěchu v Hannoveru přinesla výstava Bruselský sen. Design na špičkové světové úrovni, zajímavé výrobky pro lidi, dokonalá elegance Kaplanovy turbíny u vchodu do pavilonu, sebevědomá prezentace naší kultury a života našich lidí a samozřejmě sám pavilon, moderní, prostorný, vzdušný. Řád a vznosnost gotické katedrály i lehkost bezstarostného letního sídla.

A bylo to je deset let po únoru 1948, kdy se v centru myšlení a konání zase ocitl obyčejný člověk, se svými sny a nadějemi i starostmi. Proti této humanistické vizi nemá polistopadový  režim co nabídnout. Mohl „bruselský sen“ shazovat jako propagandistický výlev, ale vyznívalo to však bezduše a nepřesvědčivě. Takové slohotvorné úsilí nikdo neporazí. „Elity“ spojené s Havlem a Klausem, kteří fungovali jako spojité nádoby, se už definitivně vyčerpaly a je čas přemýšlet, co přijde po nich. Chce to nějaký symbolický projekt, nový podobný sen, překračující mizérii dnešního  ponečasovského marasmu. Sen, který by se obracel k lidem, k jejicch ambicím a touhám. A nemusí být rovnou bruselský. 

 

  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloslav Ransdorf

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

14:17 Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci Pavla Tuleji na post ministra pro vědu.