Roithová (KDU-ČSL): Limit 40 (resp. 50) milionů na kampaň je nesmyslně vysoký

19.07.2012 12:58

Dnešním dnem Z. Roithová oficiálně zahájila sběr podpisů v souladu s podmínkami zákona. Předchozí období bylo věnováno organizační přípravě sběru podpisů – nyní je vytvořena síť 5 000 dobrovolníků po celé zemi, kteří budou sbírat podpisy především mezi svými přáteli a budou odpovědní za správnost údajů na podpisových arších.

Roithová (KDU-ČSL): Limit 40 (resp. 50) milionů na kampaň je nesmyslně vysoký
Foto: roithova.cz
Popisek: Europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová

„Mým cílem je minimální chybovost a sběr podpisů bude získáván důstojně osobním kontaktem, a nikoliv anonymním sběrem na matějské pouti. Vím, že by bylo možné mít podporu deseti senátorů, ale od počátku chci získat širokou podporu touto formou.“

Zuzana Roithová kritizuje prováděcí zákon

„Vítám, že je zákon konečně schválen, ale měl platit již před půl rokem. To, že platí až od 1. října, vytváří řadu problémů, jako například zdanění darů získaných před účinností tohoto zákona. Zákon je poznamenán tím, že politici z ODS, TOP 09 a ČSSD se dohodli na znění bez dalších konzultací, zejména pokud jde o financování kampaně.

Limit 40 (resp. 50) milionů je nesmyslně vysoký (Slovensko má limit 3,3 miliony Kč!). Tato suma není oprávněná, protože nemáme prezidentskou demokracii, kde by kandidát musel seznamovat občany se svým komplexním hospodářsko-politickým programem. Informace o minulosti, vzdělání, zkušenostech, postojích, politické angažovanosti a celkové hodnověrnosti kandidátů lze sdělovat velmi levně například prostřednictvím elektronických médií a v rámci debat ve veřejnoprávních médiích, pokud by zákon myslel na dostatečné rozšíření povinného vysílacího prostoru. Uvolněných 10 hodin vysílání v České televizi a Českém rozhlase jen pro posledních 14 dní kampaně považuji za nedostatečné.

Jelikož zákon vůbec neomezuje výši jednotlivých darů, vytváří riziko, že zvolen může být prezidentem buď multimilionář, anebo člověk závislý na skupinách oligarchů. Například v USA se snaží zákonem omezovat prezidentskou kampaň limitem pro jednoho dárce ve výši 5 000 dolarů na kampaň.

Zákon naproti tomu vůbec neřeší podmínky umožňující sběr darů od drobných dárců – kandidát na úřad prezidenta nemůže podle českých zákonů vypsat veřejnou sbírku. Podle prováděcího zákona musí být přitom každý drobný dar dokladován datem narození a adresou dárce (na Slovensku se musí dokladovat osobními údaji – bez data narození – pouze dary nad 8250 Kč), což jsou údaje, které banky při převodech u klientů standardně neevidují.“

O své vlastní kampani Zuzana Roithová říká: „Již v únoru jsem deklarovala, že financování chci založit především na příspěvcích od drobných dárců.“ V tuto chvíli je na volebním účtu nashromážděno 236 tisíc korun od téměř 60 dárců. Na webových stránkách www.roithova.cz je jejich seznam.
„Každého z těchto darů si nesmírně vážím, bez ohledu na jeho výši. Tito lidé mi poskytují své prostředky zcela nezištně, jako výraz podpory a ocenění mé dosavadní práce. Beru jejich důvěru velmi vážně a zavazuje mě v pokračování práce ve prospěch našich občanů i v budoucnu,“ říká Roithová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…