Roithová (KDU-ČSL): Nesmyslná Klausova "výjimka" v Evropském parlamentu

18.09.2012 7:23

Výbor EP pro ústavní záležitosti schválil zprávu o návrhu protokolu o uplatňování Listiny základních práv EU v České republice v poměru 12 ku 11 hlasům.

Roithová (KDU-ČSL): Nesmyslná Klausova "výjimka" v Evropském parlamentu
Foto: roithova.cz
Popisek: Europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová

Dnešní hlasování výboru EP pro ústavní záležitosti o tzv. výjimce uplatňování Listiny základních práv EU v České republice je dokladem bezradnosti a neukotvenosti české politiky ve vztahu k Evropské unii. Tzv. výjimka v uplatňování lidskoprávní charty byla původně podmínkou presidenta Klause a jeho snahou, aby si zachoval tvář před celou Evropou, když se snažil protahovat dovršení ratifikace Lisabonské smlouvy. Bez konzultace s veřejností a českou politickou reprezentací si stanovil tuto podmínku, kde nevyřčeným argumentem byl strašák navrácení majetku zabraném po druhé světové válce.

Nyní se ukazuje, že argumenty vyřčené proti Lisabonské smlouvě byly liché, žádné obavy ze žalob sudetských Němců se nepotvrdily. Navíc se podle odborných stanovisek nejrenomovanějších evropských právníků ukazuje, že i po připojení se k protokolu o tzv. výjimce je Listina základních práv EU v České republice závazná, jak potvrdil i Evropský soudní dvůr v Lucemburku. Nepotřebná "výjimka" pro Českou republiku, která ve finále musí být ratifikována všemi členskými státy, velmi pravděpodobně narazí v českém Senátu, neboť se sociální demokracie již nechala slyšet, že nový protokol nepodpoří. Tedy hrozí jenom ostuda a jasné odhalení toho, co doma už víme, tedy že Česká republika je ve vztahu k EU bezradná a nemá stanoveny priority.

Na konci dnešní schůze výboru byl zpochybněn výsledek hlasování o českém protokolu, několik poslanců napadlo výsledek z procedurálních důvodů. Předseda výboru během zítřejšího dopoledne oznámí, zda bude nutné hlasování opakovat. Pokud se tak stane, pak se o českém protokolu bude hlasovat na příští schůzi výboru 8. a 9. října.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce