Rusnok (LIDEM): Ekonomický program podle ČSSD? Zvýšíme daně, nic víc nečekejte

18.03.2013 19:53

Vyjádření místopředsedy strany LIDEM – liberální demokraté Jiřího Rusnoka k ekonomickému programu ČSSD.

Rusnok (LIDEM): Ekonomický program podle ČSSD? Zvýšíme daně, nic víc nečekejte
Foto: Věci veřejné
Popisek: Poslanec Jiří Rusnok

Po víkendovém sjezdu ČSSD je čím dál jasnější, že cokoliv v posledních třech letech její představitelé řekli, byla jen rétorická cvičení. Jediné jiné vysvětlení je, že se ČSSD na sjezdu probudila ze snu do ekonomické reality, anebo utrpěla kolektivní ztrátu paměti.

Tady je jen pár nejkřiklavějších příkladů:

  • „Předsjezdová" ČSSD tvrdě kritizovala vládu za zvyšování DPH. „Posjezdová" ČSSD se snižováním DPH už nepočítá. Možná, snad, někdy snížená sazba na léky, ale hlavně nic neslibovat!
  • Stará ČSSD tepala vládu za rozpočtovou nezodpovědnost a deficit. Nová ČSSD opatrně připouští, že vyrovnané rozpočty kvůli ekonomické krizi mít nebude.
  • Zvyšování věku odchodu do důchodu je v podání současné vlády čisté zlo. Ale jaké překvapení, budoucí vláda ČSSD dnes vidí zvyšování věku odchodu do důchodu jako nutnost.

Nevím, jak nadšeně se na takový ekonomický program bude tvářit KSČM, s jejíž podporou ČSSD už více, či méně otevřeně počítá.

A recept na podporu ekonomického růstu podle ČSSD je ještě lepší. Zvýšíme daně z příjmu a povinné odvody živnostníkům. A možná ještě mlhavé, vzdálené obrysy něčeho jiného, co si ale zatím necháme pro sebe. Budeme-li vycházet z faktů a ne z toho mlhavého vzdáleného něčeho, pak bychom byli asi první země na světě, kde by taková opatření přinesla ekonomický růst.

Stačilo, aby si ČSSD jen představila, že převezme vládní odpovědnost a náhle je všechno jinak. Odpovědnost bolí a až se ČSSD k moci opravdu dostane, bude bolet ještě víc. Troufám si odhadovat, že to bude zhruba takhle: Při prvním pohledu na příjmy a výdaje státu si uvědomí, že se peněz nedostává. Nejen, že nebude vyrovnaný rozpočet. Bude deficit a rozhodně nebude menší než dnes, protože to, co si myslela, že vybere navíc na daních z příjmu, se snadno rozpustí v tom, co už naslibovala. Takže zapomeňte na sníženou sazbu DPH na léky. Zapomeňte na zrušení zdravotnických poplatků. A jsme tam, kde jsme dnes s jedinou výjimkou. Budou vyšší daně.

Ing. Jiří Rusnok
poslanec Parlamentu ČR
a místopředseda strany
LIDEM – liberální demokraté

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: LIDEM

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…