Ryšavý (ČSSD): Životní prostředí přestalo být popelkou

30.09.2012 13:28

Malé ohlédnutí za uplynulými čtyřmi roky z pohledu ekologie.

Ryšavý (ČSSD): Životní prostředí přestalo být popelkou
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

V prvních letech po vzniku Kraje Vysočina nepatřila ochrana životního prostředí mezi hlavní priority tehdejších koalic. Může se to zdát logické, protože stav životního prostředí na Vysočině je jeden z nejlepších v České republice. To je sice pravda, přesto ani náš kraj není v této oblasti bez problémů.

Během uplynulých čtyř let se to pod vedením sociální demokracie zásadně změnilo. Spustili jsme řadu nových projektů zaměřených např. na revitalizaci chráněných oblastí v rámci programu Biodiverzita. Jako první v republice jsme na Vysočině ve spolupráci s KSÚSV začali chránit a obnovovat aleje okolo silnic, zachránili jsme Záchrannou stanici pro hendikepované živočichy v Pavlově, kterou MŽP v době ministrování pana Bursíka chtělo zrušit.

Osobně považuji za nejvýznamnější pro celý kraj dva projekty. Prvním z nich je Integrovaný systém nakládání s odpady, na kterém spolupracujeme s městy a obcemi. Opět jako jeden z prvních krajů řešíme problematiku komunálních odpadů komplexně, tzn. včetně přípravy zařízení na energetické využití odpadů. Výsledkem bude nejen zastavení vzniku dalších skládek odpadu, které hyzdí Vysočinu, ale v především do budoucna udržení přijatelných nákladů pro města, obce a především vás – občany.

Druhý projekt, který se spouští v těchto dnech, je monitoring ovzduší Kraje Vysočina. Celé území pokryje síť 24 měřících stanic, díky níž budou občané moci sledovat on-line stav ovzduší v místě, kde bydlí. Především ale budou dlouhodobé výsledky monitoringu důležitým podkladem pro územní plánování a rozhodování o rozvojových projektech.

Za čtyři roky se nám toho v oblasti životního prostředí povedlo hodně. Mnoho úkolů je ovšem ještě před námi. Víme jak je řešit, potřebujeme k tomu ale vaši podporu. Jestliže chcete, aby sousloví Čistá Vysočina platilo i nadále, volte sociální demokracii. Stranu, která o ekologii nemluví, ale realizuje ji ve svém programu!

Zdeněk Ryšavý

  • SOCDEM
  • Neptejme se, co může udělat Vysočina pro nás, ale co můžeme udělat my pro Vysočinu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Zdeněk Ryšavý - profil

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.