Seďa (ČSSD): Nejde jen o dopravní letectvo, ale o celkově špatnou situaci v naší armádě

05.05.2012 10:42

Stalo se to, na co jsem dlouhodobě upozorňoval.

Seďa (ČSSD): Nejde jen o dopravní letectvo, ale o celkově špatnou situaci v naší armádě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Nekoncepčnost, neustálé snižování zdrojového rámce, předražené vojenské zakázky a zejména scházející reálné střednědobé plánování v resortu MO jsou důsledkem celkové špatné situace v Armádě ČR. To, že jsou dlouhodobě nedodržovány cíle reformy naší armády z roku 2003, že se neplní úkoly Transformace resortu z roku 2007 či vojensko-politické ambice Vojenská strategie ČR z roku 2008 se stalo skutečností.

Problém uzemnění dopravních letounů není problémem pouze ekonomickým, jak se nám snaží namluvit pan ministr obrany A.Vondra či ministr financí M.Kalousek. Vždyť peněz v resortu MO bylo dostatek, o čemž svědčí miliardové a předražené nákupy vojenské techniky. Stačí připomenout nákupy letounů L 159 ALCA, pořízení Pandurů, nákup LOV, modernizaci tanků T72 či pořízení transportních letounů CASA. Generální opravy či prohlídky letadel jsou předem dané na základě očekávaných náletů a příruček pro údržbu. Doplňkovým, ale o to vážnějším problémem, může být skutečnost, že naši piloti nebudou mít kapacitní schopnost nalétat povinně stanovený minimální počet letových hodin. A piloti a další personál je to nejdůležitější, co v naší armádě máme.

Vláda přijala novu Bezpečnostní strategii ČR bez toho, aby na financování úkolů pro zajištění vnitřní a vnější bezpečnosti vyčlenila odpovídající finanční prostředky. Bílá kniha o obraně má dobrou analytickou část, ale i ten nejpesimističtější scénář se zdá být příliš optimistický.

A to v letech 2015 až 2020 bude scházet až 100 miliard korun z důvodu náhrady dosluhující vojenské techniky. Již dnes existují scénáře, kdy nebudou peníze na provoz  již ve třetím čtvrtletí tohoto roku. A to nehovořím o snaze vedení ministerstva snížit politicko-vojenské ambice naší armády a kroky vedoucí ke snížení počtu profesionálních vojáků. Je otázkou politického rozhodnutí, jakou armádu vlastně potřebujeme a jaké úkoly bude nadále schopna vlastně plnit.

Podle mého názoru je nutno zahájit politické debaty s odborníky nad budoucím zajištěním bezpečnosti našich občanů, protože plošné škrty této vlády se netýkají pouze obrany, ale i policie či HZS. Dále je nutno revidovat naše závazky vůči partnerům z NATO a z EU. Nelze donekonečna našim zahraničním partnerům slibovat cíle, které nebudeme schopni splnit.

Politici napříč politickým spektrem si musí vyjasnit rozsah politicko vojenských ambicí ČR a z ní vycházejících dokumentů stanovující budoucí schopností naší armády. Nelze nadále hazardovat s obranou naší země a se zajištěním bezpečnosti našich občanů. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…