Seďa (ČSSD): Podobnost Gorily s Kubiceho zprávou čistě náhodná?

20.02.2012 10:00

Jako člen Výboru pro obranu a bezpečnost jsem se v roce 2006 účastnil projednávání takzvané Kubiceho zprávy.

Seďa (ČSSD): Podobnost Gorily s Kubiceho zprávou čistě náhodná?
Foto: Facebook
Popisek: Plakát skupiny Kauza Gorila na Facebooku

Zprávy, vypracovanou policisty z ÚOOZ a popisující propojenost některých politiků z vybraných politických stran s organizovaným zločinem. Tehdy nebylo náhodou, že tato zpráva se objevila těsně před parlamentními volbami a zasáhla do volebního výsledku. Volby sice těsně vyhrála ČSSD, ale vládu sestavila pravice v čele s ODS a přeběhlíky. Po bitvě je každý generál, nicméně jsem přesvědčen, že Kubiceho zpráva zamíchala s důvěrou veřejnosti. A v to neprospěch sociální demokracie.

V současné době je politickým tématem nadcházejících předčasných voleb na Slovensku spis tajné služby s krycím názvem Gorila. Materiál popisuje vliv finanční skupiny Penta na slovenské politiky a tamní privatizaci. Ještě nedávno slovenská média bagatelizovala zveřejněné informace, které jim předal novinář T.Nicholson. Dnes se kauza vyšetřuje a veřejnost žádá potrestání viníků, odchod zkorumpovaných politiků a posun termínu předčasných voleb. Již dnes je zřejmé, že kauza výrazně zasáhla do předvolebního boje a že významně ovlivní výsledek voleb na Slovensku.

Zdá se, že podobnost Kubiceho zprávy a Gorily není náhodná. Obě kauzy vycházely z informací, které byly součástí vyšetřovacích spisů či spisů zpravodajských služeb. Obě zprávy byly předloženy veřejnosti těsně před volbami s cílem zdiskreditovat vybrané politiky a politické strany. Obě zprávy provázelo a provází řada spekulací, hypotéz i neobjasněných informací.Vyšetřování Kubiceho zprávy skončilo ve ztracenu a nikdo za ni nebyl obviněn Kauza prostě vyšuměla a jen občas je některými politiky či médii připomínána.

Kauza Gorila je vyšetřována a pan ministr vnitra veřejně vyhlašuje, že ji dořeší ještě do předčasných voleb, aby nemohla být zametena pod koberec. Nicméně se obávám, že spis nebude do voleb vyšetřen a celá kauza zmizí z povrchu světa. Podobně jak tomu bylo i v případě méně slavné české zprávy. Nasvědčuje tomu i soudní rozhodnutí zastavit vydání knihy T.Nicholsona. Je jen otázkou, nakolik a jakým způsobem ovlivní volby a povolební vyjednávání.

Je však třeba připomenout, že každá takto nedošetřená kauza zvyšuje nedůvěru veřejnosti vůči politickým stranám, orgánům činných v trestním řízení i justici. Proto by mělo být zájmem občanů i samotných politiků, aby podobné kauzy byly spravedlivě došetřeny. To je totiž jediná cesta k obnově ztracené důvěry veřejnosti vůči politice jako takové. A také cesta k vyšší demokratizaci naší společnosti a zlepšení politické kultury v naší zemi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice