Semelová (KSČM): Komunisté odmítají zdražování dopravy v Praze

19.05.2011 9:48

Vyjádření poslankyně Parlamentu ČR a zastupitelky hl.m. Prahy Marty Semelové ke zdražování jízdného v MHD, které schválila Rada hlavního města Prahy složená z představitelů ODS a ČSSD.

Semelová (KSČM): Komunisté odmítají zdražování dopravy v Praze

Rada hlavního města Prahy složená z představitelů ODS a ČSSD rozhodla, že děti od 10 do 15 let a důchodci od 65 do 70 let budou od 1. července 2011 jezdit městskou hromadnou dopravou v Praze zdarma (mladší děti a starší senioři jezdí zdarma už v současnosti, což se nemění). Podmínkou je zakoupení si karty opencard za cenu 120 korun, tedy i pro seniory, u nichž při kontrole lze ověřit věk předložením občanského průkazu.

 Zároveň Rada HMP odsouhlasila, že finanční ztráta bude nahrazena zdražením dopravy pro ty, kdo nemají předplatné. Cena prakticky použitelné jízdenky (na 90 minut jízdy s možností přestupů) se pro ně zvýší z 26 na 32 korun. Kromě toho bude navýšeno parkovné na záchytných parkovištích na okraji města (parkovné P+R) z 10 na 20 korun.

Zastupitelé za KSČM dlouhodobě upřednostňují městskou hromadnou dopravu z důvodu menší zátěže životního prostředí, zlepšení dopravní situace v ulicích metropole i menších dopadů na zdravotní stav populace. Vítáme proto rozšíření bezplatné hromadné dopravy pro děti a seniory.  Odmítáme však, aby tento krok zaplatili jiní cestující. Pro řadu z nich, ať už maminky na mateřské, nezaměstnané, ale i jiné, to bude znamenat další zátěž na už tak napjatý rodinný rozpočet. Radniční koalice neměla ve svém programovém prohlášení úhradu nákladů na bezplatné jízdné pro děti a seniory zvýšením cen pro jiné skupiny obyvatel, a tak se obáváme, že se tím otvírají pomyslná dvířka k dalšímu zdražování hromadné dopravy i pro držitele opencard.

 Nesouhlasíme ani se zdražením parkovného na záchytných parkovištích, které povede ke snížení motivace řidičů používat ve městě hromadnou dopravu.

Více:
Rada Prahy už plán na zdražení jízdenek pro MHD schválila
Štěpánek (SZ): Praze chybí jakýkoliv střednědobý plán rozvoje MHD
Praha: Návrh na bezplatné jízdné v MHD pro děti do 15ti let

Dotaz Martě Semelové můžete položit ZDE

##MINIPAS 2296##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marta Semelová - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu