Senátor Antl: Pavel Blažek má za úkol ochromit aktivitu státního zastupitelství

22.07.2012 22:21

Odpověď na dotaz čtenáře: Co si myslíte o tom, že nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek chce vyhlásit výběrové řízení na funkci pražského vrchního státního zástupce?

Senátor Antl: Pavel Blažek má za úkol ochromit aktivitu státního zastupitelství
Foto: Redakce
Popisek: Miroslav Antl

Já jsem od začátku tipoval, že Lenku Bradáčovou nebude jmenovat na pozici vrchní státní zástupkyně v Praze, když jsem předpokládal, že jinak by ho premiér nenavrhl na jmenování ministrem – a to ať si pan premiér říká, co chce.

Pan Blažek zřejmě plní poslání, pro které se znenadání stal novým ministrem spravedlnosti, tj. ochromit aktivitu státního zastupitelství – a tím i Policie ČR při vyšetřování zločinů „VIP pachatelů“.

Já jsem od začátku tipoval, že Lenku Bradáčovou nebude jmenovat na pozici vrchní státní zástupkyně v Praze, když jsem předpokládal, že jinak by ho premiér nenavrhl na jmenování ministrem – a to ať si pan premiér říká, co chce. Ostatně zjevně lhal i o věcném záměru zákona o státním zastupitelství. Jde skutečně „jen a jen“ o státní zastupitelství. Pan Blažek od začátku jen „mlží“, když věcný záměr zákona o státním zastupitelství je zveřejněn na webu ODS od 24.1.2012 – a vedení strany ho najednou nezná. Prostě se jim ten zákon, výrazně posilující postavení státních zástupců a omezující politické manipulace, nehodí. Je smutné, když ministr spravedlnosti sám výrazně porušuje zákon – a ohání se náhle jedním z principů navrhovaného zákona o státním zastupitelství (výběrové řízení), když ale jinak tento návrh zákona odmítá… Osobně jsem přesvědčen, že některým významným politikům a ústavním činitelům prostě vadí, že by státní zástupci mohli rozplést složité hospodářské (finanční) a korupční kauzy. Ať tvrdí cokoliv, velmi se bojí i zřízení nového elitního specializovaného Úřadu pro boj s korupcí, závažnou finanční kriminalitou a terorismem, který by měl být mimo politický vliv a zřejmě i kontrolu – a byl by složen z „nejkvalitnějších státních zástupců“, majících zkušenost s trestním stíháním zločinců.

Sledujte, jak dlouho bude trvat předložení nového zákona o státním zastupitelství – a jakých dozná změn v průběhu projednávání ve vládě i v dolní komoře českého Parlamentu. Vládě měl být podle Plánu legislativních prací vlády na rok 2012 předložen tento zákon do 30.6.2012 – a pokud vím, předchozí ministr spravedlnosti měl „inkriminovaný“ návrh zákona (v „paragrafovém znění“) už k dispozici a návrh měl už projít připomínkovým řízením a Legislativní radou vlády. Osobně tento zákon považuji za stěžejní a jeden z nejdůležitějších, a to i v rámci tzv. protikorupčních opatření. Nemusíme totiž vymýšlet nová složitá legislativní rádobyprotikorupční opatření, ale stačí, když necháme státní zástupce a policejní orgány pracovat (podle trestního řádu) – a nebudeme je podrážet a zastrašovat… Náhle totiž zjistíme, že máme dostatek legislativních nástrojů v moderním trestním zákoníku a neustále novelizovaném trestním řádu.

Mějte jinak klidný víkend! Já osobně jsem velmi znechucen vším, co se v poslední době děje...                                                          

JUDr. Miroslav Antl (t.č. senátor)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miroslav Antl - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…