Senátor Valenta: V Podolí panuje bezvládí. Požaduji okamžitý zásah Ministerstva vnitra!

24.11.2016 15:07

Na ministra vnitra ČR se dopisem obrátil senátor Ivo Valenta v záležitosti obce Podolí na Uherskohradišťsku. Kvůli nepřehledné situaci, která zde panuje, senátor po ministerstvu žádá okamžitý zásah, díky kterému by obec mohla opět žít běžným životem.

Senátor Valenta: V Podolí panuje bezvládí. Požaduji okamžitý zásah Ministerstva vnitra!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

„Podolí je doslova paralyzováno. Nevykonává své základní funkce dle zákona o obcích, úřad je občanům nedostupný a obec nerealizuje ani své základní úkoly v oblasti samosprávy a státní správy. Hrozí tedy škody, jejichž rozsah a dosah ani nelze odhadnout,“ upřesnil senátor Ivo Valenta s tím, že Ministerstvo vnitra zřejmě čeká na podnět obce, aby mohlo vyhlásit nové volby. To by však podle senátora mohlo v krajním případě znamenat, že bude čekat několik měsíců až let.

V Podolí v uplynulých dnech odstoupilo několik členů obecního zastupitelstva a náhradníci se vzdali práva nastoupit do funkce. V Podolí se tedy musí konat nové volby.

Do té doby však obec musí fungovat, což se neděje,“ uvádí senátor a dodává: „Nastala zde zcela mimořádná situace, proto by mělo Ministerstvo vnitra ČR i přesto, že mu to zákon nenařizuje, ustanovit správce pro řádný výkon veřejné správy a ochranu majetku obce, a dále pak okamžitě vyhlásit nové volby.“

Situace, která v Podolí nastala, podle senátora vyžaduje odpovídající reakci.

„Podle mých posledních informací je obecní úřad uzamčen, nikdo zde nevykonává žádnou agendu, nepracuje se s rozpočtem obce a občané se nemají kde dovolat nápravy. Není ani jisté, kolik zastupitelů zůstává ve funkci. Podle posledních informací si mandát ponechá pouze jediná členka zastupitelstva - nové volby se zde tedy dle zákona konat musí,“ uzavírá Valenta, podle něhož je nezbytné, aby se věc pro svou akutnost začala řešit v horizontu hodin, nikoliv dnů nebo dokonce týdnů. Senátor poslal dopis na vědomí také novému hejtmanovi Zlínského kraje, Jiřímu Čunkovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.