Senátoři ODS: Konec souběhů funkcí pro poslance a senátory na dohled?

19.07.2012 18:57

Poslanci a senátoři napříště nebudou mít nárok na další placenou funkci. Bude to platit v případě, že Parlament schválí návrh senátorů Vítězslava Jonáše, Petra Pakosty a dalších senátorů.

Senátoři ODS: Konec souběhů funkcí pro poslance a senátory na dohled?
Foto: red
Popisek: Logo ODS

„Dnes jsme předložili předsedovi Senátu novelu zákona o střetu zájmů, která by souběh placených funkcí do budoucna vyloučila,“ říká jeden z předkladatelů senátor Vítězslav Jonáš. „Jsme toho názoru, že dvě funkce se plnohodnotně vykonávat nedají,“ dodává.

Senátoři od návrhu očekávají jak kvalitnější výkon funkce členů zákonodárného sboru, tak i zajímavé finanční úspory. Jsou ale připraveni na to, že návrh nebude mít všeobecnou podporu. „Mnozí poslanci či senátoři vedle své parlamentní funkce vykonávají funkci starosty, primátora nebo hejtmana a považují za samozřejmé, že pobírají dva platy. Ale stačí se podívat na běžně dostupné údaje a hned je vidět, že to prostě nejde zvládnout,“ dodává další z předkladatelů, senátor Petr Pakosta.

Jaký bude další osud navržené novely? „V tomto okamžiku je novela posuzována senátními legislativci, poté bude zařazena na pořad jednání nejbližší schůze Senátu, tedy v polovině srpna. Ta by měla návrh přidělit některému ze senátních výborů k podrobnému projednání,“ upřesňuje senátor Vítězslav Jonáš.

Návrh by po schválení v Senátu putoval do další fáze legislativního procesu do Poslanecké sněmovny.

Tisková zpráva senátorů Vítězslava Jonáše a Petra Pakosty

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích