Skokan (VV): Odchod Věcí veřejných z věcí veřejných?

03.04.2012 8:49

Zveřejněné nahrávky jsou velmi vážné, ale vzhledem k tomu, že se přímo dotýkají probíhajícího soudu, který bude za několik dní pokračovat, nechci teď vynášet kategorické soudy. Místopředsedovi Tomáši Jarolímovi lidsky rozumím a naprosto ho chápu.

Skokan (VV): Odchod Věcí veřejných z věcí veřejných?
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Bývalý poslanec za VV Petr Skokan

Ani pro mne není jednoduché sedět s některými lidmi v Poslanecké sněmovně a jednat s nimi. Nevybral jsem si je a oni si nevybrali mne. Často musím držet emoce na uzdě. V zájmu odpovědnosti však musíme emoce nechat vychladnout. Zasedněme k jednomu stolu a jednejme. Politika není o ultimatech, je to umění možného. Nové důkazy o puči jsou pouze potvrzením toho, co jsme již dávno věděli.

Panu ministru Kalouskovi vadí, že si nemůže dělat, co chce. Proto má s Věcmi veřejnými takový problém, ale všechny nás zfackovat nemůže. Rozhodně nejsme ochotni mu vyhovět v jeho dlouhodobé snaze zbavit se Věcí veřejných. Naopak chceme nadále fungovat jako pojistka proti jeho některým bezohledným rozhodnutím. Nakonec on sám hraje o čas a je nucen řešit vnitřní problémy TOP 09. Už nemůže ani prohlašovat "s podporou starostů". Po tom všem, co způsobil obcím, si starostové začínají uvědomovat, kdo jejich obcím škodí. To se projevilo například v Libereckém kraji při sestavování kandidátky starostů do krajských voleb. Ti jasně odmítli být na jedné kandidátní listině s TOP 09.

Pro odchod z vlády jsme měli celou řadu lepších příležitosti. Minulé ustupování tlakům se však vždy obrátilo proti nám. Slušnost byla chápána jako slabost a doznání se k mediálně podstrkované vině. Po odchodu našich ministrů se nevyřešila tristní situace v dopravě, nenašly se slibované finance pro policii a nyní nebude dost peněz pro učitele. A další možnosti přijdou záhy. Například pokud by příští týden po osvobozujícím rozsudku byl odmítnut návrat Víta Bárty do vlády.

Sází se na předpoklad, že se bojíme pádu vlády a proto budeme vždy ustupovat. My však nejsme tím, kdo po facce nastaví druhou tvář. Věci veřejné do tohoto schématu nezapadly a podařilo se nám ve vládě prosadit řadu dobrých věcí. Této možnosti bychom se odchodem z vlády zřekli. Nadále budeme hájit zájmy občanů v době krize. To je náš cíl a vše ostatní je cesta k němu, i když někdy velmi trnitá.

Ve vládě bychom měli zůstat a cílevědomě se soustředit na dosud nedořešená a obcházená témata. To je náš cíl a tudy vede naše cesta.

 Petr Skokan

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…