Škromach: Drábek se snaží o systémovou likvidaci politiky zaměstnanosti

03.04.2012 17:51

ČSSD protestuje proti konstantní snaze ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka likvidovat konstruktivní systémy v oblasti sociální politiky.

Škromach: Drábek se snaží o systémovou likvidaci politiky zaměstnanosti
Foto: rep
Popisek: Zdeněk Škromach

Tupými škrty likviduje aktivní politiku zaměstnanosti a Úřady práce (ÚP) degraduje na pozici výdejen sociálních dávek. Další voda na mlýn neoliberálních kritiků politiky sociálního cítění – „nic nedělají, jen rozdávají dávky“.
 
ČSSD již několik měsíců upozorňuje na Drábkovu destrukci systému, na to, že Úřady práce již nenapomáhají občanům hledat práci a také na nesystémové rozhodování a vedení politiky MPSV. Odborná veřejnost bije na poplach v otázce růstu nezaměstnanosti. Degradace ÚP, ale především neefektivnost politiky stále ještě současného ministra Drábka je do očí bijící.
 
ÚP se tak stávají po reorganizaci systému pouhými výdejnami dávek, ztrácí povinnost evidence volných pracovních míst a zcela upouští od programů aktivní politiky zaměstnanosti! To nelze dopustit! ČSSD prosazuje podporu APZ i nutnost navrátit zpět povinnost evidovat volná pracovní místa na úřadech.
 
Drábkovými tupými škrty úřady ztrácí svůj smysl – přínos pro společnost, protože již nemají prostředky na to, aby rozvíjely programy v rámci aktivní politiky zaměstnanosti. Ztrácí možnost podporovat vytváření nových pracovních příležitostí v regionech s vysokou nezaměstnaností, podporovat zaměstnanost rizikových skupin jako jsou lidé se zdravotním postižením, lidé nad 50 let, absolventi či dlouhodobě nezaměstnaní, zkrátka vytváření podmínek pro zaměstnávání lidí, kteří to potřebují, u kterých „neviditelná ruka“ pracovního trhu selhává.
 
Pouze jeden ze vzniklých nedostatků systému tak mají zaplnit personální agentury. Uvažujeme-li však nastavení finanční motivace pro agentury v otázce přijetí nezaměstnaného klienta a umístění klienta do zaměstnání, nabízí se otázka, jakou může mít nastavený systém efektivitu a jak ministr obhájí smysluplnost a úspornost takto nastavených pravidel? Za každého přijatého klienta do evidence 5000 Kč? A za skutečné zprostředkování práce jen 1250 Kč?
 
Zcela nesmyslné financování „naruby“ pouze ponouká k zamyšlení, jak se bude dařit „potřebným“ systém zneužívat bez efektivních výsledků. I když zajisté vše půjde na více jak 100 % stejně jako nové softwary na vydávání dávek, že pane ministře?
 
Zdeněk Škromach, stínový ministr práce a sociálních věcí

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…