Smutný (TOP 09): Na daních se dá i vydělat. Nevěříte?

02.04.2012 18:21

Je období, kdy je potřeba podat daňové přiznáni. Daně se týkají úplně každého z nás a mnohdy se nám z nich pěkně točí hlava. Snažíme se řídit platnými zákony a částku, kterou odvádíme v daných možnostech co nejvíce snížit. Je to úplně normální, lidské a přirozené. Málokdo chce ze svých těžce vydělaných peněz odvádět více, než je nutné.

Smutný (TOP 09): Na daních se dá i vydělat. Nevěříte?
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec za TOP 09 Jan Smutný

Přesto bych si dovolil upozornit na jeden zbytečný výdaj státu, který v období, kdy v rozpočtu obracíme každou korunu se jeví jako nesmyslný a náš rozpočet pěkně ždíme. Bohužel se jedná o možnost, která je hojně využívána a proto na ni upozorňuji. Nebudu opakovat jednou vydiskutovaný fakt, že je potřeba narovnat výdajové paušály a zaměřím se na jeden modelový příklad. Vezměme si muže OSVČ,který je  ženatý,má  dvě děti a manželku bez příjmů. Do přiznání uvádí celkové  příjmy např. 610060 Kč.  Po uplatnění výdajového paušálu 60% vypočítá daňový základ ve výši 244 000 Kč. Z toho by vyplývá daň cca 36000 Kč. Odečte si slevu na poplatníka a manželku ( 48480 Kč )a vyjde mu, ze daňová povinnost je nula.

Na řadu pak přichází ještě možnost daňového zvýhodnění na vyživované dítě, které  činí 11604 Kč na jedno dítě a které stát má povinnost vyplatit i v případě, že daňové zvýhodnění nesplní funkci daňového odpočtu. Do daňového přiznání tedy napíše, že mu  stát má za dvě děti vyplatit 23208 Kč. Celé to shrnu. Z výše uvedeného daňového základu nejen že nezaplatí ani korunu na dani z příjmu, ale stát mu ještě 23 tisíc doplatí! Nebylo rozumné zákon upravit tak, že v situaci, kdy daňovému poplatníkovi vychází nulová daň, tak ztrácí nárok na uplatnění resp. vyplacení daňového zvýhodnění na dítě?

Dle informace z FÚ si tuto štědrou daňovou slevu mohou uplatnit nejen naši občané, ale i podnikající osoby či zaměstnanci ze zahraničí. Stát tak přichází ročně o obrovské prostředky tzn. že daně nejen že nevybírá, ale dokonce daňové subjekty ještě dotuje! Bylo by jistě zajímavé spočítat kolik tento dar státní pokladnu ročně stojí.

Jan Smutný, poslanec PČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: top09.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

9:02 Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

Kdybychom žili v normální zemi a měli normální vládu, vláda by ředitele Bezpečnostní informační služ…